Arkivbild
AKTIVA TJUVAR. De första sex månaderna har bostadsinbrotten i landet ökat med tre procent jämfört med i fjol. Även Lerum har varit ovanligt hårt drabbat under första halvan av 2017.
Arkivbild
AKTIVA TJUVAR. De första sex månaderna har bostadsinbrotten i landet ökat med tre procent jämfört med i fjol. Även Lerum har varit ovanligt hårt drabbat under första halvan av 2017.

Inbrottstjuven mer aktiv igen

Lerum

Hittills har 2017 inte levererat någon munter statistik. Antalet anmälda inbrott ökar för såväl villor som lägenheter.
– Att Lerum är hårt drabbat beror nog till stor del på närheten till Göteborg, säger David Hallberg vid Lerumspolisen.

Bostadsinbrotten i landet ökar igen efter förra årets trendbrott. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) som tidningen Hem & hyra tagit del av anmäldes totalt 9 980 inbrott i landet under årets sex första månader. Det motsvarar en ökning med tre procent jämfört med samma period 2016.

I Lerum anmäldes 36 inbrott mellan januari och juni 2016, i år har den siffran stigit till 58.

– Jag tror att det generellt sett ökar i hela landet. Sen sticker Stockholm, Göteborg och Malmö ut. Och man kan även se att kranskommunerna drabbas ganska hårt, säger David Hallberg.

Ovanligt hårt drabbad

I mars skrev Lerums Tidning om att kommunen varit ovanligt hårt drabbad i början av året. Bara i februari anmäldes drygt 20 fullbordade inbrott. David Hallberg tror dock att det lugnat ned sig något den sista tiden.

– Många tänker nog att det är under semestertider som inbrotten sker, men så är det inte. Det är när mörkret kommer, i oktober-november, och fram till tidig vår som inbrottstjuvarna är som mest aktiva, säger David Hallberg.

Risken att bli upptäckt minskar med mörkrets intrång. Det är inte heller lika mycket folk ute under vinterhalvåret.

– Folk är ute på sina verandor och i sina trädgårdar i större utsträckning under sommaren, säger David Hallberg.

Den höga risken för att bli upptäckt är enligt Hallberg ett av de bästa sätten att skydda sig mot inbrott.

– Grannsamverkan är ett bra sätt att skydda sig. Därför är det också viktigt att det är en blandning av människor i bostadsområden. Någon som är hemma på dagarna och några som är uppe längre på kvällarna och så vidare. På så sätt täcker man in hela dygnet.

Fråga okända

Han påtalar också vikten av att ifrågasätta personer som dyker upp i området som man inte sett tidigare.

– Man behöver absolut inte vara otrevligt. Det räcker med att fråga om man kan hjälpa till med något eller om de letar efter något speciellt. Finns det en risk att boende i området kan peka ut en väljer man troligtvis ett annat område, säger David Hallberg.

Hallberg uppmanar även folk att göra anteckningar om det till exempel dyker upp en bil i området som inte hör hemma där.

– Det kan gå flera dagar innan man får reda på att en granne har haft inbrott. Och man kommer inte ihåg i efterhand. Därför är det bra att göra anteckningar om man lägger märke till något annorlunda eller om man ser en bil man inte känner igen.

JONNA ANDERSSON

En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Många goda råd från Polisen hur allmänheten själv ska skydda sig mot inbrott. Trodde dock att det är Polisen som i första hand ska bekämpa brottslighet som inbrott. Ingenting om hur Polisen exempelvis ökat sina insatser för att bekämpa den ökande inbrottsfrekvensen eller hur mycket uppklarningsprocenten ökat under senare år.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher