• Bild: Robin Fahlström
    Nya höjder. Oliver Praetorius har siktet inställt på juniorlandslaget denna säsong.
  • Bild: Robin Fahlström
    Framtidens åkare. Det gäller att börja tidigt om man vill bli en duktig konståkare.
  • Bild: Robin Fahlström
    Övning ger färdighet. Hailey Wall är en av klubbens unga åkare.

Ingen semester för konståkarna

Konståkning

Snart drar säsongen igång, och konståkarna från Lerums KK kommer förberedda. Sommaren har varit fullspäckad med träning, senast i form av ett elitläger i Vättlehallen förra veckan.

Trots att det är sommar har det varit full fart på Vättlehallens is i förra veckan. Solen gassade utanför, men i ishallen var det lika kallt som vanligt.

För andra året i rad höll Lerums Konståkningsklubb elitläger för sina konståkare. Alla intresserade åkare i klubben kunde under sex intensiva dagar delta i olika typer av träning. Dessutom var ett antal åkare från andra klubbar med och tränade.

Givetvis tillbringades mycket tid på isen, men även en del träning på fast mark såsom dans stod på schemat. Precis som förra året arrangerades även en allmän skridsko- och dansskola i samarbete med kommunen, som riktades till alla barn och ungdomar från sex år och uppåt.

Spelare in och ut

I klubbens elitseriegrupp har det skett vissa förändringar inför säsongen. Tre har lämnat gruppen, samtidigt som Emma Ekström tagit klivet upp till elitserien och William Sanderson anslutit från Landvetter KK. Samtliga Lerums elitserieåkare tävlar denna säsong i antingen ungdoms- eller juniorklasserna.

En av dem som är kvar i gruppen är Oliver Praetorius, som kommer från en tuff säsong då två långvariga skador stört honom. Trots det lyckades han dock vinna ett SM-brons i vintras, och kvalificera sig för Nordiska mästerskapen.

Efter att ha tränat intensivt under sommaren med endast en vecka ledigt, hoppas han nu på en skadefri säsong då han får chansen att verkligen visa vad han går för. Och målet är självklart.

– Jag ska ta mig in i juniorlandslaget. Jag har vad som krävs, jag ska bara visa det i tävling, säger han.

Att klubbens konståkare tränar så hårt och uppnår fina resultat beror dock inte på någon kravsättning från klubbens sida. Helena Rosén Andersson är styrelseordförande i Lerums KK, och förklarar att klubben jobbar efter en annan målbild.

– Vårt mål är inte att åkarna ska prestera på en viss nivå, utan vi ska lägga en god grund så att de kan bli så bra som de kan bli vid varje given tidpunkt. Det är i linje med Svenska Konståkningsförbundets riktlinjer, säger hon.

Hon förklarar vidare att individuella mål sätts för åkarna i de högre serierna, i dialog med åkaren och hens familj. Vissa krav ställs, men de handlar snarare om åkarens fokus och familjens delaktighet än sportsliga resultat.

Att folk inte förstår vilken träning konståkarna går igenom tror Helena Rosén Andersson kan ge en felaktig bild av sportens utövare.

– De är inga isprinsessor, de är konståkare.

Den mångsidiga träningen är ett måste om du ska bli en duktig konståkare, eftersom idrotten kräver att din kropp kan bemästra övningar av olika karaktär. Därför tränar åkarna i Lerum inte bara med konståkningstränare.

– Vi har en taekwondotränare som tränar explosivitet. Man måste vara stark för att göra hoppen. Sedan måste man ha smidigheten också, och därför har vi även en danslärare, säger Helena Rosén Andersson.

Mentalt och socialt

Samtidigt är det inte bara fysisk träning som gör en bra konståkare. Mycket måste också stämma mentalt och socialt för att resultaten ska komma. Precis som i alla idrotter kommer både med- och motgångar, och då är det viktigt för klubben att kunna ge det stöd som behövs för varje enskild åkare.

Även om man är en individuell konståkare och tävlar ensam, så är det dessutom viktigt att man trivs i den grupp man tränar i. Lerums yngsta grupp ska därför avsluta en lång lägerdag med poolparty hos en av åkarna, helt på eget initiativ.

Innan dess är det dock dags för dagens sista träning på is, där flera olika moment tränas på. De unga konståkarna sveper fram över isen och varvar himmelspiruetter med att snurra genom luften i en dubbel flip, innan de stannar till och övar på att gå ner i spagat.

Trots en lång dag fylld med träning är åkarna fyllda med energi när de går av isen, och förväntansfulla inför eftermiddagens aktiviteter. Vad som varit roligast är de inte helt eniga om, men många instämmer när Leah Sundell föreslår passets sista övning.

– Det är roligt med improvisation, när man får hitta på själv.

  • Robin Fahlström
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher