• Foto: Per Anger
    GILLAR ATT GRILLA. Johanna Hartman grillar såväl på jobbet som på fritiden. I oktober ska hon till Irland för att vara med i grill-VM

Johanna jobbar med sin hobby

Lerum

Sedan hon var liten har matlagning varit Johanna Hartmans stora intresse. Ett intresse hon nu försörjer sig på som egenföretagare.

– Jag tror att jag var åtta år första gången jag stod och lagade mat själv i köket. Jag fick rätt uppmuntran av min farmor, mormor och mamma och fick göra vad jag ville. Sen dess har jag hållit på. Nu lagar jag mat på jobbet, sen kommer jag hem och lagar mat. Det är det jag gör, säger hon och skrattar.

Sedan några år tillbaka driver Johanna Hartman ett företag som sysslar med event, catering och marknadsföring inom dagligvaruhandeln.

Event i Gråbo

När LT träffar henne har hon ett event på Mjörnbotorget där hon tillsammans med sin personal grillar hamburgare åt förbipasserande.

Med ett vant handlag vänder Johanna burgaren på grillen, placerar köttet på brödet, fyller på med topping och räcker över den färdiga skapelsen åt en hungrig besökare.

Hon grillar både på jobbet och på fritiden.

– Jag grillar året om. Julskinkan och köttbullarna åker på grillen. Det är så kul att grillning har blivit så himla stort. Nu kommer det nya produkter hela tiden och vi börjar bli duktigare i Sverige på att ta vara på hela djuret, säger hon.

Queens of BBQ

Sedan några månader är hon medlem i laget Queens of BBQ.

– Vad vi vet är vi världens enda helt kvinnliga barbecueteam. Vi ska till VM på Irland nu i oktober, så vi är taggade till tusen. Det ska bli riktigt kul.

I hemmet i Lerum har Johanna inte mindre än fem olika grillar.

– Vi brukar skoja om det i grillsvängen att den som har flest grillar när den dör vinner. Vi får la se om jag kommer dit, jag får jobba mer med det, säger hon och skrattar.

Därmed inte sagt att man behöver en lyxig grill för att lyckas med maten.

– Det har blivit lite av en materialsport, men alla kan grilla. Man måste inte ha en värstinggrill för 20 000 kronor.

När Johanna tänder grillen hemma brukar grannarna dyka upp. Det blir frågor om vad hon grillar och hur. Och ofta får gästerna smaka själva.

– Min granne där jag bodde förut gick upp sex kilo på de två åren han och jag bodde grannar. Han sa att ”gud vad skönt att du ska flytta, då kanske man går ner i vikt”, säger Johanna och skrattar.

Grillen är en naturlig mötesplats.

– Det är någonting med grillen, för när du börjar grilla älskar folk det. Det doftar gott och det händer någonting, det är lite action. Det är som att samlas kring lägerelden, jag tror att vi har det i oss. Det är tryggt, varmt och mysigt.

Vad grillar du helst själv?

– Just nu blir det väldigt mycket vegetariskt. Sen är bland det enklaste och godaste en riktigt bra burgare.

Johanna tipsar om att använda färs gjord på högrev eller bringa, och tycker att man ska gå till de lokala köttproducenterna och slakterierna och be om hjälp.

– Genom att mala ner lite rökt sidfläsk i färsen får du saftighet, röksmak och sälta direkt i burgaren. En bra burgare ska bara kryddas med salt och peppar. Sen toppar man med favoritsakerna och ett bra burgarbröd, rostat, säger hon.

Citron och spetskål

Tomater, spetskål, färskpotatis och citron är några andra saker Johanna gärna lägger på grillen.

– Paprika är jättegott att grilla. Om man inte äter den som den är kan man bränna på den tills skalet är svart. Sedan skalar man den och blandar med crème fraiche och kryddor. Det blir världens godaste grillsås.

Har du något tips till hobbygrillaren för att få ett bättre resultat?

– Sänk värmen och ha inte så bråttom. Indirekt värme är jättebra att jobba med. Lägg kolet antingen på halva grillen eller som en snake runt om och ha köttet i mitten.

Hur är det att jobba med sitt stora intresse?

– Det kan låta klyschigt men jag vaknar varje morgon och tänker ”fasiken vad det här är roligt”. Tänk om alla fick jobba med det de tycker är roligast i världen och med människorna de tycker mest om. Man går till jobbet, ibland kanske man jobbar 14 timmar utan rast, men man har så roligt eftersom man jobbar med sin hobby.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher