Carina Svensson
Besökare har kunnat ta del av elevernas arbete löpande under våren.
Carina Svensson
Besökare har kunnat ta del av elevernas arbete löpande under våren.

Kuben lämnar Gråbo

Gråbo

Under våren har tre skolor i Gråbo deltagit i ett projekt tillsammans med Raoul Wallenberg Academy.
Genom projektet har eleverna arbetat med mänskliga rättigheter – nu ska deras arbete ställas ut på en utställning i Stockholm i september.

”Kuben – Varje människa kan göra skillnad” heter projektet som Ljungviksskolan, Lekstorpsskolan och Röselidsskolan deltagit i. Bakom iniativet ligger Raoul Wallenberg Academy.

Syftet är att ta ställning för, och lära sig mer om, mänskliga rättigheter. En 27 kubikmeter stor kub i stål har stått placerad på Gråbo torg sedan i vintras och det är elever som har stått för kubens inredning.

Olika rättigheter

Totalt har 30 kuber placerats vid skolor runt om i Sverige och varje kub har representerat en mänsklig rättighet enligt FNs allmäna förklaring. Kuben i Gråbo har representerat den 16e rättigheten, ”rätten till äktenskap och familj”.

– Det är en modern och spännande rättighet som innefattar samkönade äktenskap, tvångsäktenskap och hedersrelaterade frågor vilket har gett möjlighet till väldigt spännande frågor, säger Lennart Nilsson, rektor på Röselidsskolan i Gråbo.

Mer om Wallenberg

Arbetet kring kuben har gett eleverna möjligheten att lära sig mer om Raoul Wallenberg och hans arbete, mänskliga rättigheter i allmänhet och senare också rättighet 16 i synnerhet.

Det var när Lennart Nilsson träffade representanter för Raoul Wallenberg Academy som idén att delta i projektet kom upp. De andra rektorerna på skolorna i Gråbo var snabbt ombord.

Fortsätter samarbetet

I anslutning till projektet har pedagoger från skolorna rest till Stockholm under våren och deltagit i lärarträffar med övriga skolor som deltagit. När projektet är över är planen att det samarbetet kommer att fortsätta.

– Vi kommer att fortsätta arbeta med Raoul Wallenberg Academy så vi kommer ha en del kompetensutveckling som handlar om självkunskap och ledarskap och sen arbeta med detta utåt mot eleverna, säger Lennart Nilsson.

Gråboskolornas kub har nu flyttas till Stockholm och kommer vara del av en utställning med alla 30 kuber. Mellan 1-3 september ställs kuberna ut i Kungsträdgården. I samband med detta kommer elever och pedagoger från Gråboskolorna att åka upp till Stockholm och delta i utställningen.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher