Olyckan inträffade vid bygget av parkeringshuset. Arkivfoto: Henrik Kjellberg

Polisutredning efter elolycka

Lerum

Snart 20-årige Gustav Östermyr skadades allvarligt under bygget av det nya parkeringshuset i Lerums centrum. Idag mår han okej efter omständigheterna.
Efter utredning av händelseförloppet har Arbetsmiljöverket lämnat vidare ärendet till polisen, som nu arbetar för fullt med att utröna vad det var som gick fel.

Det var i maj i år som den allvarliga arbetsplatsolyckan inträffade. Händelsen anmäldes till Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket. Efter utredning har ärendet lämnats vidare till polisen, under brottsrubriceringen arbetsmiljöbrott vållande till kroppsskada.

Det var när den unge mannen skulle foga dörrar i ett transformatorrum som han fick kraftig ström genom kroppen. Han skulle torka bort fogkladd som hade kommit på transformatorn när han blev fast i den så kallade ljusbågen tills en kollega rusade fram och ryckte bort honom.

Lerum Energi är ansvariga för transformatorrummet och Serneke hade hand om bygget. 20-åringen arbetar på Alingsås fogtjänst, som utförde arbeten på uppdrag av Serneke.

Hur känns det nu?

– Okej under omständigheterna. Men det har varit en väldigt jobbig upplevelse, svarar Gustav Östermyr och fortsätter:

– Från början skickades jag till Linköpings universitetssjukhus och det var jobbigt att vara så långt ifrån familj och vänner.

– Det som är jobbigast just nu måste nog vara att jag är tvungen att anpassa mig till att bara kunna använda en arm och hand. Dessutom har det varit svårt att sluta helt med de starka medicinerna jag fått för min smärta. Jag har haft fruktansvärt ont under en längre period och har fortfarande ont.

Har du något annat du vill säga?

– Tycker det är väldigt dåligt av både Lerum Energi och Serneke att ingen har hört av sig och frågat hur det gått eller liknande.

– Vill även ge en stor eloge till min kollega Rickard Meius som inte tänkte på sin egen säkerhet utan drog ut mig ur rummet och även fick ström i sig.

Gustav är förutom att vara anställd på Alingsås Fogtjänst också son till företagets vd Ulrika Östermyr.

– Det har varit en turbulent tid, med mycket oro och frågor, konstaterar hon.

Brännskadorna krävde hudtransplantationer, och dessa gjordes alltså på Linköpings sjukhus brännskadeenhet, där Gustav var inlagd i två veckor. Därefter vårdades han under en vecka på handkirurgen på Sahlgrenska sjukhuset.

– Där gjordes det en stor operation på vänster hand där strömmen gick in som värst, säger Ulrika Östermyr som fortsätter:

– I nuläget är alla sår läkta och kommer att bli bra igen, men det kommer givetvis att bli bestående ärr.

Om det blir andra bestående problem är fortfarande ovisst. Gustav har ingen känsel i fingrarna samt dålig kraft och motorik i handen. Han går på regelbundna besök på Sahlgrenska och får sjukgymnastiska övningar.

– Men vi vet inte hur bra det kommer att bli än, säger Ulrika Östermyr.

Alingsås fogtjänst fick uppdraget om att brandfoga dörrarna av Serneke.

– Jag fick inte så mycket mer information än det och åkte själv dit med Gustav och hans kollega, eftersom det var första gången vi skulle dit.

Platschefen meddelade att hon kunde lämna killarna där.

– Han skulle ta hand om dem…

I den tragiska händelsen finns en ljusglimt. Likt Gustav lyfter Ulrika Östermyr lyfta fram Rickard Meius.

– Helt utan att tänka på sin egen säkerhet drog han ut Gustav ifrån strömkällan. Han fick också ström i sig men inga skador, säger hon.

Enligt företagsledaren har Lerums Energi stort ansvar eftersom nyckeln till det livsfarliga rummet lämnades på bygget.

– Serneke har i sin tur lämnat ut denna nyckel till en ung kille som inte hade  någon kunskap om detta, säger hon och fortsätter:

– Mitt ansvar och den enda punkt som jag fick från Arbetsmiljöverket är att jag i fortsättning ska ställa följdfrågor gällande om det finns några risker med arbetet som jag skickar grabbarna på. Vilket jag ändå tyckte att jag gjorde, i och med att jag följde med dom till  arbetsplatsen.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det