• Kunskapsgivande. Bendetta Muttina och Vanessa, som arbetar med Ruby Cup i Nairobi, har undervisning om menstruation. Foto: Privat
  • Foto: Bendetta Muttina

Projektet som förändrar liv

Lerum

Det är många flickor i utvecklingsländer som stannar hemma från skolan när de har mens. Och för dem kan en menskopp förändra livet.
Ett av Lerum Aspen Rotaryklubbs välgörenhetsprojekt är att arbeta för att fler kenyanska flickor ska få menskoppar.

Det var Christina Lundin, tidigare redaktör för Lerums Tidning och medlem i Lerum Aspen Rotaryklubb, som för sin klubb presenterade idén att de skulle arbeta för att fler flickor i Afrika ska få menskopp.

Klubben valde att ta sig an projektet, som inledningsvis drevs av initiativtagaren. Hon fick vetskap om problemet, och lösningen, när hon volontärarbetade i Kenya 2014. Det är vanligt att afrikanska flickor inte går till skolan när de har mens, vilket gör att de missar oerhört stor andel skoldagar på ett år.

Spred informationen

När Christina kom hem från Kenya arbetade hon för att sprida information om projektet. Hon bjöd bland annat tillsammans med Lerum Aspen Rotaryklubb in Julie Weigaard Kjaer, en av grundarna till RubyCup som tillverkar menskoppar av silikon.

En annan del i projektet är information. Kunskapen om menstruation är oerhört liten bland stora delar av befolkningen i många afrikanska länder. Det är vanligt att flickor går i flera år och tror att det är något som är fel på dem eftersom de inte har fått förklarat varför de blöder.

Här spelar också användandet av menskoppen roll. Lerumsprojektet och RubyCup använder sig av lokala representanter som berättar om menstruationen och hur koppen ska användas. Representanterna har också märkt att de som använder produkten sedan delar med sig av kunskapen till de yngre flickorna.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher