Foto: Lerums kommun
Stängsel. Till vänster i bild syns den del av stängslet som klippts upp och rullats undan. Hägnet skulle hålla vilt borta från att äta upp planteringen.
Foto: Lerums kommun
Stängsel. Till vänster i bild syns den del av stängslet som klippts upp och rullats undan. Hägnet skulle hålla vilt borta från att äta upp planteringen.

Saboterad plantering ska återställas

Lerum

En plantering av lövträd i Goråsskogen har förstörts sedan någon klippt upp ett stängsel som skulle hålla älgar och rådjur borta. Nu måste hela planteringarna göras om.

Det handlar ungefär om en hektar av kommunens skog som måste planteras om. 2014 avverkades barrskogen som fanns på platsen och skulle då ersättas med ek- och bokträd. För att skydda plantorna från att bli uppätna av vilt sattes ett hägn upp runt planteringen. Arbetet har utförts av Sebastian Backlund på Skogssällskapet som förvaltar området åt kommunen.

”Som ett smörgåsbord”

– Jag märkte i våras att någon klippt upp och rullat undan stängslet. Det blir som ett smörgåsbord där inne för vilt. Nästan alla plantor blev förstörda, säger han.

När Sebastian Backlund inspekterade planteringen hittade han inte enda ekplanta och få av bokplantorna som klarat sig. Nu måste han därför laga hägnet och sätta nya plantor, något som kommer att kosta kommunen cirka 20-25 000 kronor.

Varför någon person ska ha gått och klippt upp stängslet vet inte Sebastian Backlund.

– Det kanske finns en oförståelse för varför det finns där men jag har ingen aning egentligen.

För att skydda plantorna måste de hinna bli över fyra-fem meter höga, på så sätt når inte djuren till att äta på dem. För det krävs att stängslet sitter uppe i ungefär tio år menar Sebastian Backlund.

– För oss människor kanske det är ett långt perspektiv men inte för en skog, säger han.

Förlorat mycket tid

Efter sommaren ska han reparera hålet i stängslet och först nästa vår kan nya plantor sättas. Skogsförvaltaren menar att man förlorat mycket tid, uppemot flera år, på grund av skadegörelsen.

– Ifall man inte tycker om hägnet så hjälper man inte till om man gör så här.

När den nya planteringen görs är tanken att man ska försöka sätta upp skyltar som förklarar varför de är inhägnade. Kommunen har också bett om att informationen om planteringen ska spridas så det finns en förståelse varför den måste skyddas.

Någon liknande skadegörelse har skogsförvaltaren Sebastian Backlund aldrig tidigare varit med om.

– Nej sabotage är inte så vanligt. Det verkar som att någon hyser agg mot stängslet.

Gorås utsattes tidigare i våras för ett annat sabotage. Då hade någon olovligen fällt träd i ett bostadsområde, vilket fått till följd att marken blev instabil och stora stenblock rasat ner på en hustomt. Men den händelsen tros inte ha något samband med det förstörda stängslet till lövträdsplanteringen.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher