Foto: CARIN ÖSTERDAHL
NYA FAMILJEMEDLEMMAR. Familjen Westerberg har öppnat upp sitt hem för Sayed, Rohulla och Ayat från Afghanistan.
Foto: CARIN ÖSTERDAHL
NYA FAMILJEMEDLEMMAR. Familjen Westerberg har öppnat upp sitt hem för Sayed, Rohulla och Ayat från Afghanistan.

Stora familjen

LERUM

Ulla och Kjell Westerberg har ingen liten familj, med fyra egna barn och en mängd fyrbenta familjemedlemmar, valde de ändå att välkomna tre afghanska ensamkommande pojkar i sitt hem när de behövde boende efter att de fyllt 18 år.

– Det kändes inte som ett alternativ att låta bli, säger pappa Kjell.

För Ulla, som är gymnasielärare i Lerum, och lärde känna killarna Rohulla, Sayed och Ayat genom skolan, var det självklart att hjälpa till. Men hon poängterar att valet inte är någonting som har med hennes roll som lärare att göra, utan att det var ett gemensamt beslut som familjen tog, utan skolans inblandning.

– Hela familjen stöttade beslutet, barnen tyckte bara att det skulle bli roligt med fler personer i syskonskaran och först att flytta in var Rohulla, som nu har bott med oss sedan november, säger Ulla.

Betyder jättemycket

Ayat, Sayed och Rohulla säger att det har betytt mycket för dem att de kunnat stanna i Lerum, istället för att flytta till ett vuxenboende i en annan kommun.

– Jag har bott här i två år nu, jag spelar innebandy och fotboll och har mycket vänner i Lerum, att jag kan stanna och fortsätta skolan här betyder jättemycket för mig, säger Rohulla.

I samma veva som de tog in killarna startade de även Café Hjärterum, en plats dit alla som är intresserade av att veta mer om, eller rent av bli ett frivillighem, kan komma och få reda på mer.

– Under våren har Café hjärterum huserat i Floda, Gråbo och Lerum. Nästa inplanerade träff kommer äga rum i Equmeniakyrkan i Lerum i slutet av augusti, säger Ulla.

På Café Hjärterum finns möjlighet att prata med ungdomarna, få reda på mer om vad det innebär att vara ett frivillighem och att utbyta erfarenheter för den som redan valt att engagera sig. För familjen Westerberg var valet enkelt och de har inte ångrat det en sekund.

– Det har varit en väldigt berikande resa hittills, killarna ger mycket tillbaka och det blir många intressanta samtalsämnen runt middagsbordet, säger Ulla.

Afghansk konsert

Den största utmaningen säger hon har varit den rent logistiska men att alla är bra på att hjälpas åt.

– Ta-hand-om-kaninen-veckan har exempelvis blivit ett populärt inslag, inte sant? frågar Ulla familjen.

Barnen och ungdomarna fnissar. Det är tydligt att kanin-veckan inte riktigt går hem hos alla, men oavsett delade meningar gällande djurskötsel, verkar alla trivas med att vara en enda stor brokig familj.

– Vi får vara med om så mycket grejer som vi inte hade fått annars, häromdagen var jag på en afghansk konsert, det hade jag ju aldrig upplevt om det inte vore för killarna, säger en av döttrarna.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher