NJUTER AV LIVET. Tina Olsson började redan som 16-åring som simlärare och har ägnat många timmar i vattnet. Fram till nyligen jobbade hon på Vattenpalatset, men sa upp sig då hon fick en tjänst hos Kvinnojouren i Alingsås
NJUTER AV LIVET. Tina Olsson började redan som 16-åring som simlärare och har ägnat många timmar i vattnet. Fram till nyligen jobbade hon på Vattenpalatset, men sa upp sig då hon fick en tjänst hos Kvinnojouren i Alingsås

Tina tar vara på livet – och får fina chanser

Lerum:

Nyss hemkommen från en segling i Grekland och fem veckors pilgrimsvandring i Spanien är Christina Olsson peppad inför sitt nya jobb.
Simskoleläraren, som senare blev platschef på Vattenpalatset, har fått en tjänst på Kvinnojouren i Alingsås. Ett arbete hon verkligen ser fram emot.

För tio år sedan när Christinas döttrar blivit vuxna kände hon att hon ville engagera sig i någonting nytt. Hon blev volontär hos Bris, men för ett par år sedan sökte hon sig istället till Kvinno-
jouren, gick utbildningar och blev jourkvinna under helger. När en av de tre anställda på Kvinnojouren i Alingsås nu ska gå i pension fick Christina, även kallad Tina, ett samtal där hon blev erbjuden jobbet.

– Jag har aldrig haft söndagsångest inför den kommande jobbveckan, för jag har alltid trivts väldigt bra på Vattenpalatset. Men att få ett erbjudande om nytt jobb vid 53 års ålder gjorde att jag inte behövde fundera särskilt länge.

– Det här ska verkligen bli kul, även om det finns mycket nytt att lära. Det är ju också sorgligt att många av de som behöver hjälp inte är äldre än mina egna töser.

Tolfte generationen

Tina är den tolfte generationen i sin släkt som är uppvuxen i Lerum. Hon säger att hon stortrivs här och att hon upplever Lerumsborna som omhändertagande. Hon växte upp med sina föräldrar, en tvillingsyster och en lillebror och beskriver tiden som trygg.

– Pappa var brevbärare och mamma hemmafru. Det var en fin uppväxt med mycket idrott. Först började jag spela fotboll i Stenkullen Goik och sedan innebandy, eftersom jag gillar lagspel.

Redan i slutet av högstadiet föddes Tinas simintresse och hon gick flera kurser för att kunna arbeta som simlärare. Det gjorde hon sedan i många somrar och lärde ut konsten till barn i de flesta sjöarna i kommunen.

– Jag tycker egentligen att barn ska lära sig simma inomhus och sedan ta märken utomhus när de känner sig trygga med vattnet.

– När det var dags att öppna Vattenpalatset fick jag frågan om jag ville vara simlärare där. Det var verkligen en dröm som gick i uppfyllelse.

Flyttade tillbaka

Det här var 1988 och då hade Tina hunnit utbilda sig till fritidsledare, samt fått utlopp för den kreativa genen genom att gå ett år på en kurs i keramik och vävning, samt under ett år varit backpacker i Nya Zeeland och Australien. Hon hade också arbetat några år i Stockholm med synskadade och blinda.

– Efter åren i Stockholm började jag sakna mina vänner och flyttade tillbaka till Lerum, där jag fick jobb som fritidsledare på Blå Gården. Jobbade där tills jag började på Vattenpalatset.

I samma veva träffade hon Mats Lomander, då båda spelade innebandy. De flyttade ihop ganska fort och fick döttrarna Amanda och Johanna. Tina och Mats gifte sig och byggde hus, men för tolv år sedan skilde de sig.

– Vid en skilsmässa gäller det att sätta barnen i fokus och putta undan det egna egot. Jag tycker man ska ha respekt för varandra och det har vi.

– I dag lever jag ensam, men har väldigt nära och bra kontakt med Mats.

Chef på Vattenpalatset

När dåvarande platschefen på Vattenpalatset, Per-Erik Tolonen slutade för cirka tio år sedan, erbjöds Tina tjänsten och tog den.

– Jag hade tidigare funderat på att sluta på Vattenpalatset, men nu fick jag en helt ny uppgift. Från att ha legat i vattnet hela dagarna till personalansvar.

– Det har varit fantastiskt roligt, men det är också krävande att vara ansvarig för en så stor personalstyrka.

Det har hänt en hel del under de tio åren. Tina har varit med om att få lediga brandmän som badvakter och som varit mentorer för de många ungdomar som jobbat där under åren. De yngre har fått en stöttning både av männen, men också av Tina.

– Vi tog in ungdomar som gick på högstadiet och gav dem jobb, något som vi kallade plockare. De hade olika uppgifter som att plocka undan i caféet, vara med på barnkalas och städa. Efter ett år kunde de gå kurser för att bli simlärare, badvakt eller jobba i receptionen.

– Vi har fostrat väldigt många unga och lärt dem visa hänsyn och respekt, samt passa tider. Många av dem har också lärt sig att rädda liv.

Haft lång semester

När Tina för några veckor slutade på Vattenpalatset hade hon många veckors semester att ta ut innan hon nu har börjat sitt nya jobb. Hon hade hört talas om pilgrimsvandringen från södra Frankrike till Santiago de Compostela, en åttio mil lång vandring under fem veckors tid.

– Det var fantastiska veckor med storslagen natur. Vi vandrade på dagarna, bodde på härbärgen och lagade middag tillsammans på kvällarna.

– Jag åkte själv, eftersom jag tycker om det, men träffade många trevliga människor. Jag tror det blir vanligare och vanligare att människor söker sig till en aktiv semester.

Seglade i Grekland

Mindre aktiv var veckan som följde efter Spanien-
resan. Då blev Tina medbjuden att segla i Grekland. Under en veckas tid var hon på båten och besökte många småbåtshamnar.

– Jag har aldrig seglat förut och den här resan var lite lyxig. Jag njöt verkligen av dagarna.

Även om Tina inte är seglingsvan älskar hon havet och såg nyligen till att en gammal dröm blev sann. Hon blev erbjuden att köpa en kajak.

– Jag har den på en kärra i garaget så det är bara att dra ner den till Aspen. Det är så vackert där, inte minst när dimman ligger över sjön.

– Det är en havskajak, men jag måste lära mig mer innan jag ger mig ut på havet. Tänk att bara glida runt bland klipporna.

För några år sedan blev Tina intresserad av meditation. För att fördjupa sig i konsten anmälde hon sig till en kurs i tyst meditation, som höll på under tio dagar.

– Jag ville utmana mig själv och se vad jag klarar av. När det är helt tyst är det lättare att lyssna på den egna rösten och numera mediterar jag varje dag.

– Jag kommer i kontakt med mina egna önskemål och försöker uppfylla dem. Jag försöker ge mig själv en chans.

Säger ja till saker

Tina berättar att hon lärt sig att göra det hon själv vill och är inte rädd för att säga ja till saker, vilket ger henne många möjligheter i livet.

– När barnen var små hade jag väldigt lite egentid, men det har jag nu. Jag uppskattar guldkornen i tillvaron och hugger när jag får chansen.

Nu har hon alltså lämnat sitt gamla jobb på Vattenpalatset och börjat på sitt nya. Vad som händer på badet i fortsättningen har hon ingen aning om, men den forna simfröken konstaterar humoristiskt:

– Jag tänker inte lägga näsan i blöt.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher