• Uppskattad. Simon Ljungman höll i en mycket uppskattad allsång. Foton: Kultur i Väst/ Ann-Charlotte Rugfelt

Tonerna ljöd över fälten

Nääs

Arrangören Mats Jansson från Nääs konsthantverk är ­mycket nöjd efter ­helgens stora kör­festival.
– Vacker körsång hördes inomhus på tre scener och utomhus över ängar och vatten, summerar han.

Hur gick det?

– Vi hade drygt 2 000 ­besökare under festival­dagen. Och det var väldigt bra besökare, precis dem vi ville nå med musik och sång. Kunniga, intresserade och entusiastiska, svarar Mats Jansson och fortsätter:

– Stort tack för all positiv respons. Det är ingen tvekan om att vi går vidare med en ny festival nästa år.

Vad var bäst?

– Alla körer och den fina publiken.

– Jag vill också tro att festivalen ledde till kreativa möten mellan körer av olika slag. Jag vet dessutom att många besökare har blivit inspirerade till att börja sjunga i kör. Och den fina sången som alla körer så generöst bjöd på. Det var mycket livsbejakande upplevelser. Så mycket livslust.

Var det någon särskild annan händelse som stack ut?

– Det fanns något för alla men det är klart att uruppförandet av körverket Flykten valde oss som kompositör Tormod Tvete Vik tonsatt var något särskilt. Det var många som blev starkt berörda av hur han skapat körmusik för 120 körsångare av Stig Dagermans dikt. Ett verk som vi på Nääs Konsthantverk står i begrepp att organisera en turné med nu i höst som en del i Göteborgs Internationella Konstbiennal GIBCA.

Hur känns det nu?

– Det känns väldigt bra. Allt gick bra. Teknik, kommunikation och logistik. Och mest av allt för att vi har fått så mycket fin respons från körer och besökare över idén om körfestivaler av olika slag på Nääs. Det visar att behovet finns och att Nääs som plats är ett bra val. 

Har ni dragit någon lärdom inför kommande körfestivaler?

– Vi drar lärdomar hela tiden av att göra saker. I det stora hela har processen i projektet fram till festivaldagen löpt väldigt bra. Vi har haft en bra planering med bibehållet fokus och vi har haft mycket bra samarbetspartners och expertrådgivare med oss på vägen. Och vi har haft tur. Ett oslagbart koncept. Vi ser redan fram emot nästa körfestival.

Det är Nääs konsthanterk som står bakom arrangemanget tillsammans med Körcentrum Väst och Kultur i Väst. Finansiering har skett med hjälp av Leaderprojektet Göteborgs insjörike.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det