51031c0cf0ab652094dd3d5b549f8057-pv_web.jpg

Trädgården ger glädje och energi

Reportage

Timme efter timme efter timme. Och krona efter krona efter krona. Men det är det värt. Blomsterprakten är enorm och trädgården ger Roy Eriksson glädje, välmående och energi.

Välkomnande med värme och skönhet. Så är det i trädgården utanför radhuset i Ölslanda Gärde. Det är uppenbart att någon har ägnat åtskilliga timmars tankeverksamhet och arbete på den.

– Det handlar dessutom utan tvekan om mycket pengar, men jag vill helst inte tänka på hur mycket. När det gäller timmar är de också för många, men jag tycker att det är värt det. Trädgården är min lilla oas, konstaterar Roy Eriksson med ett leende.

Klart mest tid lägger han på trädgården på våren. Då är han där och fixar, plockar och gräver varje ledig stund. Sommartid handlar det om betydligt mindre tid, i snitt runt en timma om dagen.

– Jag har planterat växterna så tätt att det inte blir mycket ogräs. Det är dessutom så att om man håller efter ordentligt på våren blir det inte lika mycket jobb på sommaren.

Han har främst blommor i rabatterna men i den lilla trädgården finns även träd som blodlönn, björk, vanlig lönn samt ätbar växtlighet som persiko-, oliv- och fikonträd, jordgubbsplantor, humle och vinrankor.

Blått är favoritfärg

Blått är favoritfärgen, och rabatterna går i blått, rosa, rött och vitt. Gula blommor funkar så där.

– Jag gillar inte gult och skulle gärna ta bort de här, säger han och pekar på en kraftig planta praktlysing i hörnet av en rabatt.

Orsaken till att de är kvar är Roys hustru Mia, som verkligen gillar dem.

När det är dags för foto återkommer vi till hörnet med de starkt lysande gula blommorna, och då låter det som att de kanske inte är så illa ändå. På frågan om de ska synas på fotot svarar han:

– Du kanske ska ta en bild på hela rabatten ändå. Nu tycker jag faktiskt att det ser riktigt fint ut med de gula blommorna, de tillför något.

Vad gör du när trädgården är färdig?

– Blir man egentligen helt klar någon gång, frågar han retoriskt med ett leende och höjda ögonbryn.

– Rabatterna är rätt fyllda så nu kör jag på höjden. Jag har satt en del spaljéer med klätterväxter, som klematis.

Belyser växterna

Han har placerat ut belysning, som lyser upp växterna kvällstid. Nytt för i år är dessutom ett fågelbad och de anlagda gångarna.

Familjen bor i en av Förbos hyreslägenhet med tomt.

– Så det kan tyckas idiotiskt att lägga så mycket pengar på trädgården, men samtidigt har vi inga planer på att flytta. Det pratas också om att de här lägenheterna kanske ska göras om till bostadsrätter.

Roy och hans hustru Mia flyttade till lägenheten 2007, när deras dotter var några år och sonen nyfödd. Då fanns knappt några blommor alls. Sedan dess har han planterat allt eftersom.

Ser på helheten

– I början satte jag ner plantor helt utan tanke på helheten. Nu funderar jag en hel del på hur växterna ser ut tillsammans, jag tänker också mycket på formen.

– Jag är inte så mycket för helt perfekta trädgårdar. Jag tycker om när det böljar fram, som en liten våg som övergår i en annan färg.

Intresset har spätts på när han har åkt till plantskolor och trädgårdsmässor.

– Det är roligt att prata med andra som är engagerade.

Var kommer intresset från?

– Vet inte riktigt men pappa har gröna fingrar, och han grejade mycket i trädgården när vi var små.

Vad betyder trädgården för dig?

– Oerhört mycket. Jag har ett rätt påfrestande jobb och i trädgården är det lugn och ro, som balsam för själen. Jag skapar något, även om det bara är för oss, och det ger en oerhört skön känsla.

Roys yrkesliv har varit långt ifrån hans hobby. Först var han inom försvarsmakten, sedan arbetade han som väktare och nu är han kriminalvårdare på häktet i Göteborg.

– Det är ett jobb som kan vara påfrestande på alla sätt och vis.

– Trädgården ger en oerhört skön kontrast. Det är många som frågar varför jag inte arbetar med min hobby, men det hade krävts en för lång utbildning. Det är dock inte för sent, jag är 41 år och kan fortfarande byta karriärbana. Det är nog ändå då jag trivs som bäst, när jag får gå omkring på en plantskola.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher