Foto: CARIN ÖSTERDAHL
TRAFIKKONTROLL. Polisassistenter Caroline Lansenfeldt och Istvan Trombitas kontrollerar att lerumsborna håller rätt hastighet på vägarna.
Foto: CARIN ÖSTERDAHL
TRAFIKKONTROLL. Polisassistenter Caroline Lansenfeldt och Istvan Trombitas kontrollerar att lerumsborna håller rätt hastighet på vägarna.

Trafikkontroller vid skolor under trafikvecka

Lerum

Förra veckan var det skolstart i Lerums kommun och med den inföll även årets nationella trafikvecka där polisen lade extra fokus på kontroller vid 30- och 50-vägar.

Dagen som LT träffar polisassistent Caroline Lansenfeldt och kollega Istvan Trombitas har de placerat sig vid Strandvägen.

– Vi valde det här området för att det är många barn som går från Aspenässkolan över till badet runt den här tiden, säger Caroline och blickar ner på armbandsuret som precis slagit halv två.

Flera vinkas in

Under tiden vi står på platsen vinkas flera bilar in. Hastighetsmätaren registrerar en förare som kör lite för fort på 30-vägen.

Föraren är en kvinna som är på väg med sitt sjuka barn till sjukhuset, uppenbart stressad över barnets hälsotillstånd.

Istvan låter henne blåsa, vilket alla som vinkas in får göra, och släpper henne sedan vidare med en varning om att sakta ned farten.

– Omständigheterna med det sjuka barnet var någonting jag tog i beaktning vid mitt beslut att låta henne åka vidare, säger Istvan.

Morgonspaning

På morgonen stod Caroline och Istvan på södra vägen, vid Berghultsskolan, en väg som fått många klagomål från boende i området om att maxhastigheten ofta överskrids.

– Vi ställer oss där vi får in tips eller där vi upplever att det går för fort, vi väljer inte platserna på måfå, säger Caroline.

Men just denna morgon var det lugnt vid Berghultsskolan, inga böter eller fort-
körare idag.

Och Caroline tycker ändå att kommunen lyckats bra med att bygga bort problemet genom gupp vid många skolor som gör det svårt att komma upp i högre hastigheter.

Använder lasermätare

Men det finns vissa områden där förare verkar ha extra kämpigt att hålla sig till hastighetsgränsen.

– Aspenvägen är ett sådant exempel där många barn
cyklar till och från skolan. Det är en 50-väg men många har svårt att hålla det, möjligtvis på grund av sträckans längd.

Hastighetsmätaren som poliskollegorna använder sig av vid sin mätning är en så kallad lasermätare som kan mäta förarens hastighet på upp till 400 meters avstånd.

– Innan vi åker ut gör vi en testkontroll av mätaren på polisstationen, sedan gör vi ytterligare en på plats. Med andra ord är mätaren ingenting vi bara plockar ut och kör igång med, säger Caroline.

Mätinstrumentet gör ett avdrag på tre kilometer i sin mätning, vilket innebär att om du kör i 40 km/h visar laser-
mätaren 37 km/h, detta är ett säkerhetsavdrag som mät-
instrumentet är inställt på.

– De senaste åren har medel-
hastigheten ökat med 6-10 km/h över gällande hastighetsgräns. Om man kunde få ner den ökade medelhastigheten med 1 km/h, så skulle 15 liv per år skonas, säger Istvan.

Ingripande verksamhet

Istvan och Caroline tillhör polisens ingripande verksamhet- IGV, vilket innebär att samtidigt som de står och mäter kan de närsomhelst bli kallade på andra larm.

– Visst, ibland känns det som om det hade varit bra om vi kunde ägna koncentrerad tid åt detta, som det är nu kan vi bara stå kortare stunder.

Men oavsett tiden de har att ägna åt kontrollerna, så är båda eniga om att det är oerhört viktigt att de genomförs.

– Det brukar bli väldigt lyckat när det är insatser på nationell nivå. Dessutom är det bra att vi är ute och visar oss på vägarna emellanåt. Vår avsikt är inte att sätta dit så många som möjligt, utan att uppmärksamma människor på att det är viktigt att hålla hastighetsbegränsningarna för att rädda liv.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher