Tvingas bo i möglig lägenhet

Stenkullen

Peter Strömberg lyckas inte göra sin röst hörd. Han bor i en av kommunens lägenheter och trots upprepade påpekanden är vattenskadan och möglet kvar månad, efter månad, efter månad.

Peter Strömberg har sömnapné och en skadad arm vilket gör att han har svårt att få ett arbete. Sedan 17 år tillbaka bor han i en lägenhet som kommunens stöd och omsorg (socialtjänsten) har ordnat. Det har fungerat bra, men nu har han problem.

– I början av juni upptäckte jag att taket i hallen var vattenskadat. Jag ringde och berättade för personalen på kommunen, men inget hände. Då ringde jag en gång till, men det hände fortfarande inget, säger han och fortsätter:

– Det dröjde nära en och en halv månad innan de kom hit och kollade.

Varför tog det sådan tid?

– Jag vet faktiskt inte.

Dröjde

Kommunen säger att handläggaren var på plats den nionde juni. Sedan kontaktades Riksbyggen, som ska åtgärda den här typen av skador. Det är ett lägenhetshus med bostadsrätter, och kommunen ska som lägenhetsinnehavare tapetsera och måla om invändigt efter att fuktskadan har åtgärdats.

Enligt Peter Strömberg dröjde det sedan till mitten av juli, då slipades taket och en luftavfuktare sattes in. Sedan var tystnaden återigen total.

– Jag ringde till kommunen igen i slutet av juli, men det har inte hänt något mer. Det är kvar svartmögel i taket, och jag känner mig osäker på om det verkligen är hälsosamt att vistas här.

Peter säger att det knappt gick att vara i lägenheten innan de slipade och satte in avfuktaren.

– Det var väldigt varmt och då luktade det så hemskt att jag inte kunde vara hemma dagtid. Jag spydde till och med av lukten. Jag var ute hela dagarna och kom bara hem på kvällen för att sova.

Mögel

Han upptäckte att vattnet, som kom från lägenheten ovanför, inte bara hade skadat taket i hallen utan även klädkammaren. Peter har lagt alla kläder och saker han hade i både hallen och klädkammaren i rummet han har som vardagsrum och sovrum.

– Det innebär att det är stora högar med så mycket saker att det är svårstädat. Jag vill inte hålla på och flytta allt fram och tillbaka eftersom jag har så ont i armen, förklarar han.

När Peter upptäckte vattenskadan i klädkammaren var det en del kläder som var mögliga.

– Jag slängde dem direkt. Det skulle jag kanske inte ha gjort för när jag ringde försäkringsbolaget sa de att jag skulle ha fotograferat de mögliga kläderna innan jag kastade dem. Nu vet jag inte om jag får någon ersättning.

Vad vill du ska hända?

– Att de så snabbt som möjligt åtgärdar skadan och tapetserar om så att jag kan börja använda hela lägenheten igen. Jag vill kunna ta ut saker och kläder från vardagsrummet.

Osäkert

Han har fortfarande inte fått något datum för när lägenheten ska vara fullt återställd.

Det är kommunen som är hyresvärd för Peter, och där har man ingen riktig förklaring till varför lägenheten inte är återställd ännu.

Varför har det tagit så lång tid?

– Det kan jag inte svara på, det brukar inte ta så här lång tid. Det är alltid olyckligt när sådant här inträffar på sommaren, men jag kan inte säga om det är det som är osaken i det här fallet. Det kan också ta lång tid innan man har lyckats avfukta ordentligt, säger Elisabeth Karlsson, enhetschef, och fortsätter:

– Nu väntar vi besked från Riksbyggen om att det är klart för oss att gå in och göra renoveringen av lägenheten.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher