Arkivfoto: Daniel Elfvelin

Åtgärder vid Stamsjön dröjer

Lerum

På fredag rinner tiden ut för i år, då får några åtgärder som kan reglera vattennivån i Stamsjön inte längre utföras. Eftersom parterna inte kommit överens dröjer arbetena kring dammanläggningen i mynningen till Alebäcken.

I mitten på juni fick tjänstemännen klartecken från politikerna i kommunstyrelsen att skriva ett avtal med markägaren, Kolboryds gård, för att kunna utföra åtgärder. Redan då visste man att tiden var ganska knapp då arbeten bara är tillåtna mellan den 15 juli och 15 september av hänsyn till djurlivet.

– Kommunen är beredda att genomföra åtgärderna, betala för dem och ha hand om skötseln, men vi har ännu inte kommit fram till något avtal med markägaren, säger Per-Ola Johannesson, kommunens verksamhetschef för miljöfrågor.

Många är oroliga

För andra sommaren i rad har vattennivån i sjön varit betydligt lägre än vanligt vilket oroat många invånare kring sjön och fått kommunen att agera. I början av året kopplade kommunen in en konsult som har arbetat fram tre förslag till åtgärder som tar hänsyn till både Stamsjön, Alebäcken och fastigheten nedströms (se faktaruta). Men för att de ska kunna utföras krävs både avtal med markägaren och tillstånd från länsstyrelsen.

– Jag förstår om folk är otåliga och upplever att det inte händer någonting, men vi försöker hitta en lösning och både kommunen och markägaren vill bidra till att det görs på ett så bra sätt som möjligt, säger Per-Ola Johannesson.

Parallellt med avtalsdiskussionerna har ett rättsligt ärende pågått mellan Kolboryds gård och länsstyrelsen. Med anledning av en ny lagstiftning rörande dammsäkerhet har länsstyrelsen krävt in en konsekvensutredning av anläggningen. Enligt markägaren är utredningen överflödig fram tills en annan part tar över, då dammluckorna inte kommer att stängas. Mark- och miljödomstolen har dock avslagit överklagandet. Man går på länsstyrelsens bedömning om ”en pågående vattenverksamhet som dämmer Lilla Stamsjön, åtminstone vid högre flöden” och fastslår att dammen ska utredas oavsett hur regleringen sköts idag.

3 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Vad trött jag blir på folk som inte håller sig till ämnet. Vad spelar det för roll om det är Långa eller Lilla alla vet ju vad det gäller. Det viktigaste är att man får ordning på dämmet så att vattennivån blir den rätta nästa år.

    Till signaturen: Pvanders69 kan jag berätta att den sjön vi talar om i ursprunglig historia heter Nedre Stamsjön.

  2. Det är för bedrövligt att det sitter tjänstemän betalda av oss Skattebetalare på länsstyrelsen och byråkratiserar verkligheten.
    Om det hade funnits människor med pragmatiska egenskaper på länsstyrelsen så hade allt varit löst till nästa års badsäsong. Både markägaren och Lerums kommun är ju överens hur man skall göra.
    Vad har det för betydelse med en utredning om hur det var förr när det är verkligheten som är det viktiga?

    Kristian Pedersen

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det