Foto: Daniel Elfvelin
Åets sjövikare, Emanuel Furbacken.
Foto: Daniel Elfvelin
Åets sjövikare, Emanuel Furbacken.

Emanuel söker de goda krafterna

Sjövik

Priset har en tydlig lokal prägel, men det är framför allt det internationella arbetet som utmärker Årets sjövikare 2017. Pastorn Emanuel Furbacken vill visa att det går att bygga broar i en instabil värld.

Det är torsdag förmiddag och Hjällbo kyrka är tom på människor. Vi letar efter en bra plats för fotografering, testar framför den jättelika trätavlan med Jesus i centrum. Känns inte klockrent.

Emanuel tar några steg åt sidan och föreslår istället ljusstaken som föreställer en jordglob med människor som håller varandra i händerna. Ett val med en utmärkt symbolik. I över 30 år har Emanuel engagerat sig i internationellt arbete, med målet att få människor med olika kultur och religion att respektera varandra och samarbeta. Att han arbetat i just Hammarkullen och Hjällbo i drygt ett decennium är ingen slump.

– Här har vi hela världen på ett och samma ställe. Det pratas över 100 språk i stadsdelen, säger han.

Emanuel är anställd både i Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan (tidigare Missionskyrkan) där han jobbar med frågor som rör flyktingar och interreligiös dialog. Bland annat driver han arbetet i ett interreligiöst råd som var till stor nytta när ett barn och en mamma tragiskt omkom i samband med en brand i somras.

Religion inget hinder

– När det varit skottlossningar har vi också funnits med och visar att religionen inte är orsaken och inte heller något hinder, utan att alla som bor här är människor i stadsdelen.

Detta är vad hans retorik går ut på. Skrapa bort religiösa uppfattningar, kulturella skiljelinjer och politiska ståndpunkter och under lagren finns alltid människan.

En händelse som satte starka avtryck på Emanuel skedde under en resa i en liten israelisk by 1983. Blixten slog ner i minareten och snabbt startade arbetet med att bygga upp den igen, på initiativ från den kristna kyrkan.

När Emanuel frågade en präst om det var kyrkans ansvar fick han till svar att de kristna hade de bästa hantverkarna. ”Vi bor alla i samma by och här hjälps vi åt”. Bybornas hjälpsamma och okomplicerade förhållande till varandra, trots olika trosuppfattningar, har han sedan haft med sig under alla års arbete och medlande, inte minst mellan kristna och muslimer.

Totalt har det blivit 150-talet resor ut i världen, främst till Mellanöstern. Emanuel har bland annat varit med och startat skolor för barn med läs- och skrivsvårigheter i Betlehem och Jeriko. Många projekt har varit kopplade till konflikten mellan Israel och Palestina och på senare år Syrien, dit det blivit 12-13 resor.

”Komplex konflikt”

– Det är en väldigt komplex konflikt där det funnits åtminstone 1 000 grupper med och slagits. IS fanns inte ens med från början men hittade ett litet tomrum.

Kriget har rasat i sex år utan något slut i sikte.

Kan det inte kännas tröstlöst?

– Det blir bara värre, men samtidigt hoppas jag på en förbättring och några måste vara med och driva arbetet och hitta de goda krafterna.

Emanuel har till stor del varit förskonad från farliga situationer, men några incidenter har han råkat ut för. Han har hört bomber falla i Damaskus och i Betlehem gick det så långt att fönster splittrades samtidigt som han tog skydd på golvet i lägenheten.

– Jag har varit lite rädd ibland, men vi har goda samarbetspartners med god kontroll som vet var vi kan röra oss.

Intresset för internationella relationer har funnits med sedan uppväxten i Smedjebacken i Dalarna. Emanuel föddes in i en kyrklig familj med blicken ut över världen och som 20-åring flyttade han till Stockholm i början på 70-talet. Istället för att göra lumpen arbetade han där som ungdomsledare i invandrar-
täta Tensta och Rinkeby. Så småningom utbildade han sig till fritidsintendent och senare till pastor.

Sjövikare i 32 år

1985 gick flytten till Sjövik där han kombinerade jobb som pastor i Missionskyrkan och föreståndare på Sjöviksgården. Fem år senare var Emanuel med och startade Föreningen Sjövik och det lokala engagemanget har också innehållit en plats i kommunens utbildningsnämnd. Med förutfattade meningar är det lätt att tro att han representerade Kristdemokraterna, men de politiska sympatierna finns i ett annat läger.

– Jag är nog ganska rättvisedriven och tror att alla människor är lika mycket värda och då har Socialdemokraterna varit närmare det som jag har tänkt.

När Emanuel flyttade till Sjövik hade han ingen aning om att han skulle bli kvar i över tre decennier, men han trivs väl och är stolt över att kunna  kalla sig Sjöviksbo. Han ser ett driv hos invånarna och en solidaritet i samband med flyktingvågen.

– Jag tycker att Sverige klarar av att ta emot fler flyktingar än vad vi gör men Sjövik har varit duktiga för att vara ett så litet samhälle och jag har aldrig hört något negativt. Tvärtom finns det en Facebookgrupp där folk alltid ställer upp om det behövs en gardin eller en soffa.

Tonårsfarsa på nytt

Själv har han och hans fru öppnat upp sitt hem åt 18-årige Medhane, som ni har kunnat läsa om på LT:s sportsidor efter hans raketutveckling på löparbanorna. Så efter fyra utflugna egna barn har Emanuel blivit som en tonårsfarsa på nytt.

– Det var inget vi planerade, men jag vill inte bara prata utan vara med och göra och inspirera andra.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher