Företagsinbrott prioriteras inte av polisen

Stenkullen

Stefan Holm, platschef för polisen i Lerum, har full förståelse för Fredrik Wahlgrens frustration, men säger att företagsinbrott dessvärre inte är någonting som prioriteras när det råder resursbrist hos polisen.

Stefan Holm säger att det görs en bedömning från fall till fall om det kan skickas en polispatrull på ett jobb.

– Bostadsinbrott är exempelvis högre prioriterat än inbrott på företag, på grund av att det är mer integritetskränkande.

Lerums kommun tillhör polisregion Väst vilket består av Hallands och Västra Götalands län. Ledningscentralen i sin tur sitter i Göteborg och enligt Holm måste de prioritera hårt när det kommer till vilka larmsamtal det ska skickas ut polispatrull på.

– Det finns ett begränsat antal bilar och dessvärre har vi inga resurser att ligga och punktbevaka enskilda företag. Och det kommer vi aldrig ha med tanke på hur många företag och industrier som finns.

– Som egenföretagare behöver man vidta förebyggande åtgärder för att skydda sig själv mot inbrott. Det är också så att om man blivit utsatt för denna typ av brott tidigare löper man större risk att bli utsatt igen och det är därför viktigt att se över sitt inbrottsskydd.

Polisen hjälper gärna till med tips och råd på vad man ska göra som egenföretagare men till syvende och sist är det upp till företagaren att installera inbrottslarm och övervakningskameror som både kan förebygga brott och hjälpa polisen i en eventuell brottsutredning.

I Fredrik Wahlgrens fall ska det ha funnits bra bevisning vid första inbrottet, men ändå lades ärendet ned, hur kommer det sig?

– I detta fall har ledningscentralen beslutat att inte skicka någon patrull till platsen för eventuell spårsäkring, jag kan inte svara på varför, säger Holm och fortsätter:

– Det är inte heller ovanligt att den drabbade och polisen har olika uppfattning när det gäller bevisvärdet av ett lämnat avtryck, spår eller iakttagelse.

Holm säger att man behöver vara noga insatt i dessa frågor för att förstå vilka förutsättningar som måste finnas för att kunna driva ett ärende vidare.

– Det är inte lika enkelt att koppla någon till ett brott som det ser ut att vara i kriminalserierna på tv. Polisen styrs av ett strikt regelverk och det ställs höga krav på bevisvärde.

Men förstår du att människor, som Fredrik, som utsatts för flera inbrott i rad, tillslut känner att det är meningslöst att anmäla inbrotten?

Ja, men det är ändå superviktigt att anmäla. Vi kan sitta på en större bild som inte den drabbade känner till. Andra personer i samma område har kanske gjort en anmälan där det finns mer bevismaterial och på så vis kan vi lägga ihop ett pussel, det är viktigt att låta oss bedöma informationen och sköta utredningsarbetet.

För att få tillbaka sina stulna saker och för att någon eventuellt ska kunna dömas för brottet är det även en grundförutsättning att en polisanmälan har gjorts.

Om vi ser specifikt till Stenkullens industriområde ska det inte ha varit en ovanlig mängd inbrott där den senaste tiden, enligt Holm.

– Vi har en kriminalunderrättelsetjänst som brukar flagga för oss om det är något område som sticker ut i statistiken, och vad jag hört ska det inte ha varit någon anmärkningsvärd ökning i just det området på sistone.

En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher