• Foto: CARIN ÖSTERDAHL
    UPPGIVEN. Företagsägare Fredrik Wahlgren har tröttnat på att polisanmäla inbrotten.
  • Foto: CARIN ÖSTERDAHL
    IGENSPIKAT. Vid första inbrottet krossades en ruta in till ett av kontorsrummen.
  • Foto: CARIN ÖSTERDAHL
    KÖKSVÄGEN. Tjuvarna har bland annat brutit sig in via altandörren till köket.

Fredrik har tröttnat på inbrott

Stenkullen

Tre inbrott inom loppet av fem månader. Nu har Fredrik Wahlgren, ägare av förpackningsföretaget Qpack, fått nog.

Sönderslagna fönster och uppbruten köksdörr, det har blivit vardagsmat för företagsägare Fredrik Wahlgren, som har sina lokaler i Stenkullens industriområde.

Första inbrottet skedde i början av april, då slog tjuvarna in en ruta i ett av kontorsrummen och fick med sig en dator.

– Den gången var det perfekta fingeravtryck men polisen hade ingen möjlighet att komma så ärendet lades ner omedelbart, säger Fredrik.

I polisens beslutsunderlag för att lägga ner Fredriks anmälan går det att läsa att brottet inte gick att utreda, och att det inte fanns några utredningsåtgärder att vidta som kunde tänkas leda till att någon eller några kunde delges skälig misstanke.

Ett par veckor efter det första inbrottet var det dags igen. Fredrik hade köpt nya datorer som han ställt i ett annat rum.

– Vi hade persiennerna nerdragna under kvällstid så det gick inte att se var datorerna stod, men någon måste ha åkt förbi kontoret på dagtid för de visste exakt var de skulle slå till och fick med sig ytterligare två datorer.

Ärendet lades ned

Andra gången kom polisen till kontorslokalen men även denna gång lades ärendet ner av samma anledning som vid första tillfället, det fanns ingenting att gå på enligt polisen.

– Det är klart att det känns tråkigt att mina anmälningar bara läggs ner, när jag tycker att det finns spår att gå på.

Under hösten har Fredrik även haft en båt ståendes på baksidan av fastigheten men då han märkte att båten blivit slangad på bensin flyttade han den till framsidan för att försvåra för bensintjuvarna. Men sinnesron blev inte långvarig.

– När jag kom hit en morgon upptäckte jag att någon gjort sig mödan att rulla tillbaka båten till baksidan och stjäla båtmotorn på 300 kg, säger han och skakar på huvudet.

I industriområdet ligger en rad andra företag men vad Fredrik vet har ingen av hans grannar blivit drabbade av liknande brott.

– Vi har suttit här sedan 2008, medan grannverksamheterna runtomkring är relativt nybyggda, många har satt upp kameraövervakning vilket kan vara en av orsakerna till att de har blivit förskonade.

Kameraövervakning

Nu planerar Fredrik att göra detsamma.

– Väktare patrullerar här varje natt vilket är jättebra men de kommer först när det är försent, jag hoppas att övervakningskameror ska fungera i avskräckande syfte samt göra det lättare att identifiera tjuvarna ifall de slår till igen.

Och så sent som i mitten av augusti fick Fredrik inte bara ett, utan två nya samtal från vaktbolaget som återigen fått rycka ut på larm till fastigheten.

– Vid tredje inbrottet stod de utanför och kastade sten mot en fönsterruta men den gången lyckades de inte ta sig in innan larmkillen kom hit.

Endast en dag senare slog de till på nytt och denna gång lyckades de få med sig två nya datorer, vilket med lite snabb huvudräkning summerar totalt fem stulna datorer inom loppet av fem månader.

– Det är frustrerande, säger Fredrik.

– Sista gången var de dessutom oerhört fräcka. När de slog till var klockan bara halv tio på kvällen, det var fortfarande ljust ute!

Både Fredrik och hans personal har påverkats negativt av inbrotten och upplever att de har svårt att känna sig trygga på kontoret.

– Vi vågar inte ha någonting framme, vi har börjat med bärbara datorer och låser in allting. Det känns väldigt olustig att komma till jobbet på morgonen och inte veta vad vi kommer att möta.

Vad skulle du vilja säga till dem som gör det?

– Jag hoppas att de slutar innan de åker fast och förstör sitt liv, om de inte redan har gjort det. De kan inte hålla på hur länge som helst och nästa gång de kommer hit kan vi se vilka det är med hjälp av kameraövervakningen.

Vad tänker du om polisens agerande i allt det här?

Ja, de gör ju ingenting. Jag vet inte hur mycket inbrott det är här i området men vi har ju varit väldigt attackerade känner jag.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher