Hemma hos Alexander Abenius

STENKULLEN

Vi är på besök hemma hos oppositionsråd Alexander Abenius och hans fästmö Hildur Hilmarsdóttir i deras ljusa, nybyggda tvåa i Stenkullen. De bor i ett blygrått hus i två plan med egen ingång en trappa upp. Paret har bott i lägenheten i drygt ett år.

Alexander är uppvuxen i Floda och började intressera sig för politik i gymnasiet. Han trivdes inte i grundskolan och tyckte inte att han fick ut tillräckligt av sin utbildning.

– Den var inte anpassad efter mig som individ, utan klassen skulle utvecklas som en enhet vilket inte funkade för mig, så jag hade det lite kämpigt.

Det var först när han började på Lerums gymnasium som han upplevde att lärarna såg honom som en individ, och det var även då han fick upp ögonen för politiken.

– Det var valet 2006 och det pratades mycket politik. Jag ställdes inför frågor om vad jag tyckte och tänkte, och då landade mycket just i att sätta individen i första rummet.

Han kände att moderaternas politiska ideal speglade hans egna åsikter och tog då klivet att gå med i moderata ungdomsförbundet–Muf.

Tänkte samma

– Det var väldigt skönt, jag hittade människor som tänkte i samma banor som jag. Sen var det förbannat roligt att lära sig om demokrati och människors lika värde, säger Alexander Abenius.

Under resten av gymnasietiden fortsatte Alexander att engagera sig i Muf, och han säger att kommunpolitiken kom som en naturlig övergång.

– Engagerar man sig lokalt och är ung och ambitiös brukar partikollegorna vara bra på att snappa upp en rätt så fort, så det var det som hände med mig.

Alexanders fästmö, Hildur, är född på Island men flyttade med sin familj till Floda när hon var tio år.

– Vi har växt upp tillsammans, men det var först i vuxen ålder som det utvecklades till en romans, säger hon.

– Jag var jättekär i henne i grundskolan, men det visste ju inte hon, säger Alexander och skrattar.

Hildur säger att hon själv inte är politiskt engagerad men att hon automatiskt blivit en del av den moderata familjen genom sitt förhållande med Alexander.

Stöttar sin sambo

– Jag finns här för att stötta honom och brukar läsa igenom hans tal inför kommunfullmäktige och så vidare, bolla tankar och idéer, säger hon.

– Det betyder väldigt mycket att få den stöttningen från Hildur. Jag tror att alla kommunalråd i Sverige kan intyga om att det är en relativt ensam uppgift att vara kommunalråd, även om vi nu är fem stycken i Lerum så är vi från fem olika partier, säger Alexander.

Nästa sommar ska de två gifta sig men att hitta ett lämpligt bröllopsdatum var inte helt lätt, berättar Hildur.

– Han gav mig två lördagar att välja mellan, det fick inte var för tidigt på sommaren för då är det sista kommunfullmäktige, och helst inte 7:e juli för då är det Almedalsveckan.

– Det stod mellan den 14:e eller 21:e juli så att vi skulle hinna med en smekmånad innan valförberedningen drar igång, säger hon och skrattar.

– Det landade på den 14:e juli, säger Alexander och ger Hildur en kärleksfull blinkning.

Nu när jag fått lära känna er lite bättre tänkte jag att vi skulle prata om ert hem, hur skulle ni beskriva er inredningsstil?
H: – Jag skulle nog beskriva den som ljus med vissa färgklickar på sina håll. Men även lite industriell känsla med de kopparfärgade lamporna och gamla klockorna. Fondväggen som ska efterlikna en trävägg är vi riktigt nöjda med, den bryter av snyggt mot de ljusa väggarna. Sen har vi satsat på ljusa möbler för att göra lägenheten större.
A: – Jag tror inte vi har bestämt oss för en specifik stil utan det är väldigt blandat. Vi älskar till exempel att resa, så vi har en liten fotovägg från våra gemensamma resor och så köper vi gärna med oss prylar hem när vi är ute och reser. Segelbåtsmodellen i fönstret är min, vid sidan om politiken så är jag något av en segelfantast.

Favoritpryl?
A: – Ska jag vara riktigt ärlig så måste det vara mitt Playstation 4 Pro som jag fick av Hildur. Det är nog den prylen jag använder mest. Jag älskar att spela tv-spel, det är så roligt. Köksstolarna som vi ärvt från mina föräldrar och själva slipat och målat om ligger mig också varmt om hjärtat.
H: – Våra champagneglas där det står datumet vi blev tillsammans och våra namn. Jag skulle bli väldigt ledsen om de gick sönder, de har ändå ett affektionsvärde, mer än andra prylar som jag bara ser som prylar.

Favoritrum?
A: – Jag älskar att sova så det skulle väl vara sovrummet då.
H: – Ja, sen vi fick den nya sängen trivs jag också väldigt bra där inne. Men mitt favoritrum kan nog vara min klädkammare.
A: – Där får inte jag vara, där är det förbud för mina grejer.

Återspeglas ditt politiska engagemang i hemmet Alexander?
A: – Näe, och det har jag nog aldrig velat. Möjligtvis skulle jag vilja ha ett stort porträtt av Ronald Reagan eller Margaret Thatcher, de är mina största politiska idoler. Men det kommer troligtvis inte bli något med det.
H: – Om vi skaffar hus någon gång kan du ju ha det på kontoret.

Varför bosatte ni er just i Stenkullen?
A: – Jag vågar säga att Stenkullen är ett extremt underskattat område att bo i. Du har närheten till kollektivtrafik, det finns både buss och tåg som går frekvent, vilket är väldigt ovanligt om man ser till hela Västra Götalands region.
H: – Samtidigt är det väldigt lugnt, det hörs ingenting av motorvägen. Enda gången man hör något är när det går ett godståg.
A: – Sen har vi gym, olika idrottsanläggningar, samt att det är nära till Säveåns naturreservat.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher