Hemma hos Lill Jansson

Gråbo

I en svartvit 60-talsvilla bor kommunalrådet Lill Jansson, tillsammans med sambon Jonas Andersson.
Lill beskriver sig själv som en person som är ganska ointresserad av hem­inredning, men trots detta skulle jag vilja beskriva hennes hem som högst personligt med en mysig bohemisk atmosfär där färg, mönster och form får ta utrymme.

Lill säger att hennes politiska intresse alltid funnits där, men att det var först efter mordet på Anna Lindh 2003, som hon bestämde sig för att bli medlem i Liberalerna, dåvarande Folkpartiet.

– Jag fick mig en tankeställare och kände att vi måste ha personer som är engagerade i det demokratiska systemet, så dagen efter kontaktade jag Folkpartiet i Lerum och gick med.

Att det blev just Folk­partiet säger hon handlar om att hon alltid legat i mitten när det kommer till politik.

– Jag tror inte på att bara marknaden ska styra allting eller att bara staten eller kommunen ska styra allting, det är nog rätt klokt att ligga någonstans däremellan.

Under åren har Lill suttit på flera olika poster inom partiet men efter förra valet bestämdes det att Lerum skulle ha några kommunalråd på halvtid för att få ett bredare politiskt inflytande och för att fördela makten.

– Jag fick posten för Liberalernas räkning och tycker att det fungerat alldeles utmärkt hittills, även om det tar mer av min tid än 50 procent.

När Lill inte jobbar som kommunalråd driver hon eget där hon hjälper företag som säljer tjänster till äldreomsorgen, med deras ­digitala kommunikation.

– Jag hjälper till med nyhets­brev och bloggar, samt sociala mediastrategier, säger Lill.

I grunden är hon utbildad personalvetare men har länge haft journalist­drömmar.

– Jag har inte blivit det ännu men tänker att jag fortfarande kanske kan bli det.

– Det kommer en tid då jag inte kommer ägna mig åt politik och nu när det finns ett annat tidsperspektiv där man kanske jobbar fram tills man är 75 så finns tid att omskola sig.

Men för tillfället är det politiken som ligger i fokus för henne.

– I min roll som kommunal­råd har jag haft mer tid att jobba med skolfrågorna, vilket känns väldigt givande, eftersom jag tycker att skolfrågan är en av politikens viktigaste frågor.

Ursprungligen kommer Lill från Särö, och även om det finns mycket positivt med Gråbo, så kan hon ibland sakna närheten till havet.

– Gråbo är toppen för barnfamiljer och kollektivtrafiken in till Göteborg är supersmidig. Ett stort plus är också att det är nära till naturen men jag är uppvuxen vid havet och ju äldre jag blir desto starkare blir min längtan till havet.

Men för tillfället nöjer sig Lill med enplansvillan som kan stoltsera med en lummig liten trädgård och ett uterum för slappa dagar i hängmattan och middagsbjudningar med familj och vänner.

Du säger att du inte ser dig själv som en inredare men om du försöker, hur skulle du beskriva din inredningsstil?

– Jag skulle säga att det är ett hopplock av saker jag gillar. Jag är inte mycket för att ha prylar som bara är till för prydnad. Utan har jag en vacker skål så använder jag den som fruktskål, soppskål, salladsskål och allmän skräpskål.
– Sen gillar jag färg, mycket blommor och mönster. Det här med minimalism är inte min grej. Men i ärlighetens namn lägger jag vare sig mycket tid eller kraft på heminredning. Om du kommer hit om tio år kommer det se ungefär likadant ut, möjligen kommer det vara en ny duk, säger Lill och skrattar.

Jag har uppmärksammat att du har korgstolar vid köksbordet vilket känns lite ovanligt, finns det någon tanke bakom det?
– Från början var de i uterummet och då tyckte jag de var fina och tänkte ”ja, men då kan jag väl ha dem här, de blir ju inte mindre fina för att de står inne” Jag har inga regler, var sak behöver inte ha en bestämd plats.
– Jag mixar billigt och dyrt. Mina soffor är till exempel från Ikea och de är inte världens finaste soffor men jag bryr mig inte om soffor tillräckligt mycket för att byta ut dem. Sen piffar jag upp med lite roliga kuddar, som de här kuddarna från Svensk Tenn, säger Lill och pekar på två färgglada kuddar med elefantmönster.

Var får du inspiration ifrån?
– Jag reser väldigt mycket så jag får kanske inspiration från mina resor även om det inte är någonting jag tänkt på. Nu när vi pratar om det kan jag ju se att duken är från Frankrike och skålen från Grekland.
– Sen tycker jag om att ha böcker, jag är ingen sån som slänger eller ger bort boken när jag läst klart den utan den får en plats i bokhyllan.

Speglas ditt politiska engagemang i ditt hem på något vis?
– Haha, det skulle möjligtvis vara på lilla toaletten. Där har jag hängt en val­affisch och där hänger också mina intyg om att jag är ersättare i riksdagen, men det är nog också enda stället i huset där man kan se att det bor en politiker här.

Vad använder du hemmet främst för?
– Främst för att bara må bra skulle jag säga, och för att umgås med familj och vänner.
– När barnen var mindre och jag var hemma mycket kunde jag längta bort från hemmet, men nu längtar jag snarare hem så fort jag är bortrest. Huset är min frizon och plats för avkoppling.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher