LADDAD. Ulrika Slottner på Idus förlag är laddad inför den kommande Bokmässan. Foto: Daniel Elfvelin

Idus har monter på bokmässan

LERUM

Idus förlag satsar på viktiga ämnen som mobbning och funktionsvariation. Men ett besök i deras monter kan också leda till kunskap om betydligt mer lättsamma frågor, som varför du ska hälla kokiss i håret och om isbjörnar är höger– eller vänsterhänta.  Imorgon, torsdag, startar Bokmässan i Göteborg.

Det är sjätte året som Lerumsförlaget deltar på Bokmässan och som vanligt har uppladdningen varit den mest intensiva perioden på året. Tempot skruvades upp i slutet av sommaren. Det var mer än svettigt när vd:n Ulrika Slottner möttes av 21 pallar med böcker på garageuppfarten utanför kontoret.
– Det var 21 titlar och sammanlagt 25 000 böcker som släppts inför mässan, säger hon.

Har som tradition
Förlaget har som tradition att lansera ett nytt projekt under mässan och Ulrika Slottner är stolt över förra årets projekt om mobbning. Man efterlyste berättelser från olika vinklar och nu sker releasen av boken Fuck mobbning.
– Vi visste inte om vi skulle få in några historier och framför allt var vi osäkra på om såna som mobbat skulle höra av sig. Det kräver mod, men vi har fått ihop en bok och det känns väldigt roligt. Den är inte lätt att läsa, den är tung, men det är en bra diskussionsbok att ha i skolor, vi hoppas iallafall att den kommer att användas till det.

Nytt projekt
På årets mässa lanseras ett nytt projekt och den här gången handlar det om personer med funktionsvariation, som är ordet som Ulrika Slottner använder.
– Det finns många böcker där vuxna berättar om både barns och vuxnas superkrafter, som adhd, men vi vill be barn berätta om sina superkrafter. Vi vill att barn ska berätta om hur omgivningen ska vara för att de ska vara sina bästa jag.

Mycket interaktivitet
Förlaget strävar efter mycket interaktivitet. Vid montern kommer det att finnas en whiteboardtavla där folk kan dela med sig av onödigt vetande. Redan in-nan mässan startat har man dragit igång på Instagram och där går det till exempel att läsa att det tog Leo Tolstoy sex år att skriva Krig och fred och att isbjörnar är vänsterhänta. Kring det sistnämnda påståendet råder dock osäkerhet om det är sanning eller skröna.
– Vi friskriver oss från all faktagranskning. Det är bara en rolig grej och man kan tävla om presentkort på böcker.

Speciella frisyrer
I montern kommer det även att sitta uppe stora planscher med illustrationer av speciella frisyrer. Planscherna har hål där barn, och för den delen även vuxna, kan sticka in huvudet och se hur de till exempel ser ut med spikes. Detta som en del i releasen av boken Hej håret av Annica Hedin och Fredrik Swahn. En humoristisk barnbok som, håll i er för göteborgsskämtet, finkammar ämnet hår.
– Det går att läsa fakta om att man förr använde kokiss för att ta bort fett och hundkiss för att bleka håret.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det