Foto: Carin Österdahl INSPIRERANDE MILJÖ. Konstnärinnan Ewa Lindhé Ohlsson tycker att Hillefors Grynkvarn utgör den perfekta miljön för eventet.

Kulturarvsdagar på grynkvarnen

STENKULLEN

Till helgen arrangeras event- och kulturarvsdagar på Hillefors Grynkvarn i natursköna Stenkullen.

Eventansvarig är konstnärinnan Ewa Lindhé Ohlsson som bland annat kommer att ställa ut akvareller med feminina motiv, samt hålla i föreläsningar om att man ska vara stolt över att vara kvinna.
Eventet går under namnet En hyllning till kvinnan – en idé som Ewa velat förverkliga i många år.
– Kvinnorna i min familj har alltid varit starka och självständiga. Mormor emigrerade själv till Amerika i början av 1900-talet och min mamma startade eget företag i Lerum på 60-talet, säger hon.
– De har varit en stor inspirationskälla för mig.

Vill hylla kvinnan
Syftet med eventet är att hylla kvinnan sen urminnes tider fram till idag. Bland annat kommer besökare kunna skriva sin egen hyllning till kvinnan och hänga upp den på en inspirationsvägg.
– Jag vill att besökarna ska känna sig delaktiga, därför har jag skapat flera interaktiva moment som kommer att äga rum under eventet.

Färgsprakande kompott
Förutom en kompott av Ewas egna idéer kommer även andra aktörer finnas på plats, som stiftelsen Kvinna till kvinna som stödjer kvinnorättsorganisationer i krigs- och konfliktdrabbade områden runt om i världen.
I uthuset kommer besökarna få möjlighet att möta sin inre styrkekvinna i form av en ceremoni som utförs av utbildade healers.
– Det kan nog bli många intressanta möten, säger Ewa och ler.
Under de två dagarna som eventet pågår kommer kvarnen ha öppet för guidade turer och visningar av restaureringsarbetet av rännan, turbinerna och fasaderna, ett arbete som Hillefors Grynkvarns Museiförening jobbar kontinuerligt med för att kunna återställa kvarnen i brukbart skick.
– Jag hoppas att många besökare kommer, om inte annat så bara för att ta sig en fika i kaféet och njuta av den vackra omgivningen kring Hillefors Grynkvarn, det är verkligen jättevackert här.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det