• Foto: HENRIK KJELLBERG
    I GRÄVARTAGEN. Pressansvarig för Frode Laursen, Anders Balle, var och inspekterade byggnadsprocessen tidigare i somras.
  • Foto: CARIN ÖSTERDAHL
    EXALTERADE. Dennis Jeryd (S) kommunstyrelsens ordförande och Åsa Qvist, näringslivschef i Lerums kommun, ser fram emot att kunna erbjuda fler jobb på hemmaplan.

Ny företagssatsning i Stenkullen

Stenkullen

Etableringen av Frode Laursens logistiklager i Stenkullen är i full gång och om allting går enligt plan kommer det första lagret att stå klart i april 2018.

Det var i början av januari som LT först skrev om den danska logistikjättens köp av ett 115 000 kvadratmeter stort markområde vid Tollestorpsvägen i Stenkullen. Bygget kommer att ske i tre etapper varav den första nu börjat ta form.

– Just nu håller vi på och gjuter golvet till det första lagret, som ligger på drygt 17 000 kvadratmeter, och inom de närmsta veckorna räknar vi med att resa stommen, säger Anders Balle, pressansvarig på Frode Laursen.

Något slutdatum för den totala byggnationen, som ligger på ett maxtak runt 50 000 kvadratmeter, är ännu inte satt men när det står färdigt räknar företaget med att kunna erbjuda 80-120 nya arbetstillfällen.

– Vi räknar på en till tre anställda per 1 000 kvadratmeter vi lägger. Min uppskattning för första etappen är att det kommer bli cirka 20 nya arbetstillfällen.

I dagsläget har Frode Laursen ett större lager för dagligvaru­logistik i Angered men i och med att företaget expanderar och får nya kunder samt utökar samarbetet med befintliga kunder, behövde man hitta ny mark att bygga på.

– Stenkullen kunde erbjuda tomtstorleken som vi behövde och sedan ligger området nära E20 vilket ger oss goda förbindelser till Stockholm, Göteborgs hamn och Landvetter.

Ge ett lyft för kommunen

Åsa Qvist Ek, näringslivschef i Lerums kommun, och Dennis Jeryd (S) kommunstyrelsens ordförande, är mycket positiva till nyetableringen och tror att det kommer ge ett lyft för kommunen.

– Lerum är en kommun där folk pendlar ut väldigt mycket, därför är det jätteroligt att vi nu kommer kunna erbjuda arbetsplatser på hemmaplan, säger Jeryd.

– Jag ser det här som en stor och viktig etablering som kommer bli en av våra största arbetsgivare, säger Qvist Ek.

En förhoppning som kommunen har är att bygget så småningom ska ge ringar på vattnet i form av andra verksamheter i Stenkullens industriområde.

– Hundra arbetstillfällen innebär att det troligtvis blir underlag för serviceverksamheter i området, som exempelvis lunchrestauranger, säger Jeryd.

Ett annat ämne som varit uppe för diskussion i samband med etableringen har varit ett möjligt samarbete kring integrationsprojekt.

– Vi har talat om ett långsiktigt samarbete inom frågor som kompetensförsörjning, och där är integration en väldigt viktig del för oss. Praktikplatser för nyanlända skulle kunna vara en möjlighet, säger Qvist Ek.

Anders Balle beskriver företaget som en öppen arbetsplats som gärna engagerar sig i samarbeten som rör integrationsfrågor.

– Integrationsprojekt är absolut någonting som vi är intresserade av att se närmre på när det blir dags för rekrytering.

– På andra lager har vi erbjudit lärlingsplatser inom lager och logistik för unga, så det är ytterligare en möjlighet.

Men en fråga som är oundviklig att förbise när det kommer till etableringen av ett logistik­företag är hur lastbilstransporterna kommer att påverka miljön.

– Visst påverkar det men så som samhället ser ut idag så behövs ju de här transporterna, säger Jeryd.

– Samtidigt har vi fått väldigt positiva indikationer på att det är ett företag med starkt miljötänk, inflikar Åsa Qvist Ek.

Enligt Dennis Jeryd är en tanken bakom det nya lagret att undvika transporter genom Göteborg.

– Som vi uppfattat det ska Stenkullen kunna serva de verksamheter som ligger i Östra Göteborg, medan lagret i Angered kommer serva andra områden.

Ska bygga miljötvätt

Vidare har Frode Laursen fått godkänt att bygga en miljötvätt som även kommer vara tillgänglig för externa lastbilar, Anders Balle berättar:

– Det är en tvätthall med biologisk rensning av vattnet, som gör att vi återvinner cirka 98 procent av det vatten vi använder.

Men frågan kvarstår om hur pass väl rustad Lerums kommun är för att hantera lastbilstransporter. Bygget kommer trots allt att innebära tung trafik i Stenkullen och mellan Stenkullen och E20.

– Utan förbifarten som byggdes i Stenkullen 2006 så hade lastbilstransporter inte varit möjligt, men i och med den samt att vi ska bygga en cirkulationsplats på vägen mellan Gråbo och Stenkullen känner vi oss ändå väl förberedda för den ökade trafiken, säger Jeryd.

– Även om det blir mer trafik så kommer lastbilarna inte att åka igenom några bostads­områden, så i nuläget ser vi inte att det skulle innebära komplikationer för boende i området, säger Qvist.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det