Foto: Daniel Elfvelin
Nya tränaren Martin Thyr har bakgrund som både spelare och ledare i RIK.
Foto: Daniel Elfvelin
Nya tränaren Martin Thyr har bakgrund som både spelare och ledare i RIK.

Ny tränare med stor vinnarskalle

Handboll

Martin Thyr är van vid att träna elitsatsande ungdomar, men i Baltichov har han haft en helt annan roll som ledare för klubbens yngsta spelare. Nu är han även nybliven tränare för klubbens herrlag.

Siktet var inställt på en framgångsrik karriär som spelare när Martin Thyr som 16-åring flyttade från Örebro till Göteborg för att gå på handbollsgymnasiet. Så småningom gjorde han ett par säsonger i RIK:s A-lag innan skador satte stopp för den verkliga elitsatsningen, även om han därefter var med och förde upp Heid till allsvenskan.

I samband med skadorna blev han också tränare och var under många år tränare för RIK:s juniorlag. För fem år sedan flyttade han till Floda och tillsammans med sambon Ida blev han involverad som ledare när deras två söner började spela handboll. Han kommer även i fortsättningen att vara ledare i handbollsskola, men i våras fick han också frågan om att ta över A-laget.

– Min motfråga blev: ”vad vill föreningen?”. Jag har ju en elitbakgrund, men när jag fick klart för mig att föreningen har ambitionen att ha bra representationslag både på dam- och herrsidan så blev jag intresserad. Kortsiktigt innebär det att etablera båda lagen i division 1.

Vilken prägel sätter du på laget?

– Till att börja med blir det en del nytänk och av den anledningen är det nog naturligt att det både kommer in en del nya spelare och att en del lämnar oss (läs mer i artikeln intill). Jag är van vid spelare som vill mycket och även Mattias Gustafsson som också är ny tränare har en elitbakgrund i RIK och Kärra, så vi har varit tydliga med att vi kommer att höja nivån. I våras låg vi på fyra pass i veckan och det gör vi även nu i det som vi kallar försäsong två.

Spelmässigt förespråkar Martin Thyr en modern handboll, publikvänlig med bra försvar, mycket fart, och snabba omställningar både framåt och bakåt. Något som laget har jobbat på de senaste månaderna.

– Det är lätt att säga att man vill spela så här, men det ska göras också.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher