lt37Foreningsskola skytte2

Nytt projekt för små föreningar

Kommunen

De flesta hittar till de stora lagidrotterna som fotboll, innebandy och handboll. Men det finns klubbar som löper större risk att hamna under radarn.
När kommunen nu startar upp en föreningsskola ger man barn chans att pröva på taekwon-do, bågskytte, modellflygning och luftgevär.

Redan när barnen är elva år gamla har kommunen uppmärksammat att många droppar av från föreningslivet. Att inte fler söker sig nya aktiviteter tror kultur- och fritidschefen Per-Erik Tolonen beror på att folk inte känner till utbudet hos en stor bredd av föreningar.

– De stora idrotterna exponeras men många mindre föreningar syns inte så mycket och har inga resurser att göra reklam för sig. Nu får de chansen att rekrytera och informera allmänheten om att man finns, säger han.

Föreningsskolan kommer att ske i samarbete mellan Lerums kommun och fyra föreningar – Lerums Ungdomsskytteförening, Skallsjö Bågskytte Gille, Se-Jong Taekwon-Do i Floda och Gråbo Modellflygklubb. I oktober startar man upp en första grupp med tio barn och i februari följer man upp ytterligare en grupp.

Fostrande insats

Barnen kommer att gästa respektive förening vid fyra tillfällen, en månad i taget. Aktiviteterna riktar sig till barn mellan tio och tolv år, de är gratis och det är först till kvarn som gäller. Dock ska grupperna ha lika många killar och tjejer.

– Jag tycker att föreningslivet är viktigt. Det har en fostrande påverkan och kan vi hjälpa till att lyfta fram de olika alternativ som finns är det bra, säger Per-Erik Tolonen.

Projektet medför inte några extrakostnader för de medverkande föreningarna då kommunen står för de få utgifterna i form av material och eventuell lokalhyra. Per-Erik Tolonen hoppas på att kunna utveckla projektet framöver. Flera klubbar har visat intresse men förklarat att de inte har möjlighet att delta i nuläget.

– Detta ligger ju utanför deras ordinarie verksamhet. Men förhoppningsvis mynnar det här ut i en föreningsskola som vi kan ha löpande året runt.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher