Foto: Carina Svensson
Opponerar. Alexander Abenius och Christian Eberstein är kritiska till förlikningar med sekretess.

Vill inte ha hemliga avtal

Lerum

Den politiska oppositionen är upprörd.
– Kommunen ska inte ingå hemliga avtal, säger Alexander Abenius med emfas och Christian Eberstein instämmer.

Moderaternas Alexander Abenius och Kristdemokraternas Christian Eberstein hör av sig till tidningen med anledning av förra veckans artikel om förlikningsavtalet som kommunen ville ingå med Systemteknik. De bägge politikerna hörde talas om avtalet för första gången för någon månad sedan.

– Vi reagerade direkt hårt på klausulen om sekretess, det är inte förenligt med den öppenhet som en kommun ska ha. Både Christian och jag tyckte att det var väldigt fel att kommunen skulle ingå ett hemligt avtal.

Väntade på rubriken

– Vi bara väntade på att den här rubriken skulle dyka upp, säger Alexander Abenius, oppositionsråd, och pekar mot förra veckans tidning.

Han fortsätter:

– Det var dessutom så att det var jag och Dennis Jeryd som skulle skriva under avtalet, och jag sa direkt att jag inte tänkte underteckna. Vi är inte emot idén om ett förlikningsförslag, men om det ingås ett sådant måste det vara offentligt.

– Konflikten har varit öppen och då ska också förlikningen vara öppen, det är viktigt att inte det här sopas under mattan, tillägger Christian Eberstein.

Båda är tydliga med att det inte är idén om en förlikning de kritiserar:

– Förlikning kan vara bästa lösningen ekonomiskt, det är en kostnadsfråga där man får göra en avvägning om vad som bäst för kommunen och skattebetalarna, konstaterar Kristdemokraten.

Utred hela vägen

De båda politikerna ser helst att ärendet utreds hela vägen ut.

– Vi behöver dels få reda på vad det är som har hänt och dels säkerställa att inget liknande händer igen, säger Alexander Abenius och fortsätter:

– Det är med all säkerhet så att kommunens tjänstemän har gjort fel, och vi måste reda ut vad det är som har gått fel hos oss själva. Som förtroendevalda politiker har vi ett ansvar att se till att allt går rätt till.

– Vi vill aldrig hamna i en liknande situation igen.

De bägge politikerna tycker dock inte att företagaren kan friskrivas från ansvar:

– Även om det skulle vara någon som har uppmanat till överfakturering så har företaget ett moraliskt och etiskt ansvar. Men jag förstår om man som företagare värnar kontakten med en uppdragsgivare som kommunen och därmed är i beroendeställning, fortsätter oppositionsrådet.

I tidningen står det att förslaget om förlikningen drogs tillbaka efter att det hade gått ut till företagaren. Detta stämmer inte.

– Det var inte förlikningsavtalet som drogs tillbaka. Det var tjänsteskrivelsen om att jag och Dennis skulle teckna under ett eventuellt överenskommet hemligt förlikningsförslag som drogs tillbaka, säger Abenius.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det