• Foto: Daniel Stiller
  • Foto: Daniel Stiller

Visar sanningen för Trump

Lerum

Daniel Stiller har gjort Lerum till en del av världshistorian.
Hans fotografier från Hultets återvinningsstation och Lessudden är med i en bok som ska skickas till Donald Trump – för att världsledaren ska få se vad som faktiskt händer en vanlig kväll i Sverige.

Det är ett 50-tal fotografer som har med sina alster i fotoboken Last night in Sweden. Och Lerumsbon Daniel Stiller är alltså en av de utvalda.

– Jag har jobbat med Jeppe Wikström, som är en av dem som ligger bakom den här boken, tidigare. Och när han frågade om jag ville vara med i det här projektet sa jag ja direkt, säger Daniel och fortsätter:

– Det känns verkligen jätteroligt att få vara med och ge konkret respons på det Trump sa om Sverige för ett tag sedan. Det finns ingen annan vinning med boken än att beskriva vad som verkligen händer en kväll i Sverige.

Bakgrunden är att Donald Trump använde Sverige som avskräckande integrationsexempel när han i ett tal sa ”ni såg vad som hände i Sverige igår kväll”, trots att inget uppseendeväckande hade hänt den kvällen.

Två foton

Lerumsbon har med två fotografier i boken. Ett är från återvinningsstationen Hultet, som har kvällsöppet några dagar i veckan.

– Den bildidén fick jag uppdrag på, man ville lyfta fram att Sverige är bland de bästa länderna i världen på återvinning, säger han och fortsätter:

– Den andra idén kom jag på. Min son seglar på Lessudden och jag fotade en kväll när vi var där. Den bilden visar en vanlig kväll för oss.

Daniel Stillers och Jeppe Wikströms tidigare samarbete gällde en bok om Håkan Hellström, Håkan På Ullevi. Den sistnämnda kom på idén att ha sportfotografer som konsertfotografer.

– Jeppe tänkte att det borde passa, och att det nog skulle bli riktigt bra. När han kom med idén kände jag samma sak, och som stort Håkan-fan blev jag eld och lågor över att få vara med, säger Daniel med ett skratt.

Olika media

Hans fotografier syns bland annat i Göteborgs-Postens sportsektion. Även om han numer är ett känt namn tog inte fotokarriären fart förrän 2004. Innan dess arbetade han med datorer.

– Jag kände att jag ville ändra bana, göra något annat. Och då hade fotot seglat upp som ett stort intresse så jag tänkte att jag skulle försöka jobba med det. Men fotograferandet är inget jag har haft med mig sedan barnsben.

Inledningsvis gjorde han mest mäklar- och skolfotograferingar. Ganska snart blev det också frilansjobb för bildbyrån, som han sedan gick in som delägare i.

Last night in Sweden finansierades med hjälp av crowdfunding, vilket innebär så kallad gräsrotsfinansiering av dem som vill att boken ska göras.

Det är ytterligare en fotograf som har varit och fotat i Lerum till boken. Bildjournalisten Moa Karlberg har med en bild på ett äldre par i en bastu.

En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Komplettera gärna bildboken med 2-3 veckors dagstidningar .
    Så kan Trump även läsa om vad som händer i Sverige.
    Jag tror tom Nordkorea skulle kunna sätta ihop en sådan bildbok för att övertyga oss hur bra dem har det.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher