• Foto: Carin Österdahl
    EN SOLSKENSHISTORIA. Mamma Carolina Ehrencrona med grannen Annika Thelin som förlöste den lilla flickan på 4,8 kilo i sitt badrum.
  • Foto: Carin Österdahl
    FRISK OCH PIGG. Lillasyster, som hon för tillfället får heta, fick följa med mamma hem redan nästa dag och är frisk som en nötkärna.

Bebisen föddes i grannens badrum

Floda

Natten innan familjen Ehrencronas dotter föddes drömde grannen Annika Thelin om att hon förlöste bebisen i familjens badrum. Drömmen visade sig vara mer av än sanndröm än vad någon hade kunnat annat.

Annika Thelin och Carolina Ehrencrona bor i det natursköna området kring Pålstorps udde, med utsikt mot sjön Sävelången. De är grannar sedan fyra år tillbaka och husen ligger på dryga 50 meters avstånd från varandra med bara en grind som skiljer tomterna åt.

Med två yngre barn vardera i närliggande ålder leker barnen ofta tillsammans och en lekträff var just vad som var inplanerat den 24 oktober.

– Vi skulle egentligen ha träffats dagen innan men jag hade jobbat natt och försov mig till vår träff så vi sköt upp det till nästa dag, säger Annika, som jobbar som undersköterska på Östra sjukhusets neonatala intensivvårdsavdelning.

Gått över tiden

Efter att Carolina hämtat sina söner på dagis gick de hem till Annika som återberättar hur samtalet gick just den dagen:

– Eftersom Carolina hade gått över tre dagar så pratade vi om att bebisen borde komma vilken dag som helst nu och du hoppades ju på att det skulle ske innan helgen eftersom David skulle resa bort.

– Ja, min man, David, skulle till Stockholm över helgen så jag ville ju gärna att hon skulle komma innan dess, säger Carolina och fortsätter:

– Hon måste hört vad vi sagt för vid mitt nästa toalettbesök gick vattnet!

Carolina gick upp till sitt hus för att byta kläder, ringa sjukhuset, maken David och hennes pappa som skulle passa barnen. Sedan återvände hon ner till Annikas hus för att invänta David som satt på tåget från Göteborg.

Fick starka värkar

– Jag såg direkt att hon började få ont och hade starka värkar så jag sa till henne att lägga sig och vila på soffan, sedan dröjde det inte mer än 4-5 minuter innan hon behövde springa på toaletten igen.

På Annikas toalett märkte Carolina att huvudet började komma ut så hon skrek på Annika.

– Jag hörde bara ett rop ”Annika, huvuuudet!” och sprang dit. Jag tänkte att ”nu sker det som jag drömde om, fast på min toalett, och nu gäller det att hålla sig lugn”

Sen gick allting väldigt fort, Annika ringde SOS-alarm och fick prata med en sjuksköterska som var med henne i luren hela tiden.

– När jag hade ringt larmsamtalet kom kroppen nästan ut med en gång, det gick jättesnabbt.

Var ni aldrig stressade?

– Jag blev lite stressad när hon kom ut för då var hon ganska blå, säger Carolina. Det var lite oroligt innan hon började andas, det kändes som om det tog evigheter men det var säkert bara tio sekunder i verkligheten.

– Samma här. Just att hon var blå oroade mig men sjuksköterskan i luren sa att det var vanligt när de var halvvägs ute och så fick jag tipset att dra nageln under hennes fotsula så hon började skrika och fick tillbaka färgen, säger Annika.

Klockan 15:28 den 24:e oktober kom den ännu icke-namngivna lilla flickan på 4,8 kilo och 56 centimeter till världen, på ett för moderna tider, ganska ovanligt sätt.

– Ambulanskvinnan som kom strax efter födseln sa att det var henne sjätte hemmafödsel på 20 år så det verkar inte vara jättevanligt, säger Carolina och skrattar.

Hela familjen Ehrencrona kunde återvända hem från sjukhuset redan nästa dag och med sig fick de ett födelsekort från förlossningsavdelningen där grannen Annika Thelins badrum omnämns som födelesplats.

Annika beskriver det som ett minne för livet som hon inte kommer att glömma i första taget.

– Det här kommer jag leva på länge. Mer speciellt än såhär kan det inte bli.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det