• Bibliotek. Siv Burell visar det nya biblioteket för böcker på Esperanto. Foto: Carina Svensson
  • Kulturskatt. Mängder av kända böcker har översatts på esperanto, som Harry Martinssons Aniara.

Böcker på esperanto i nytt bibliotek

Gråbo

Göteborgs Esperantoförening har startat ett bibliotek – i Stannum.
– Det känns oerhört roligt, säger Siv Burell, ordförande i Göteborgs Esperantoförening.

Esperanto är ett internationellt språk som uppkom för att underlätta kontakter över språkgränser. Nu har alltså ett bibliotek med böcker på språket öppnat i kommunen. Det är i källaren i den gamla livsmedelsaffären i Stannum som Göteborgs Esperantoförening har startat bibliotek och boklager med cirka 2000 böcker.

– Förutom biblioteksverksamheten har vi även en viss försäljning av böcker från ett lager som vi har övertagit. Dessutom har vi skickat läroböcker till en esperantolärare i republiken Kongo, säger Siv Burell, som bor i Gråbo.

I biblioteket finns både nyare och äldre böcker. Även om esperanto är huvudspråket finns det också böcker på andra konstruerade språk, som Ido.

– Det finns till och med 1800-talsböcker på språk som Volapük och andra planerade språk som fanns före esperanto, men som konkurrerades ut av esperantos regelbundenhet och smarta uppbyggnad, berättar Siv Burell.

I fred

Sverige tillhör inte de större esperantoländerna.

– Men svenska författare har gjort stora insatser för esperanto och översatt böcker av bland andra Selma Lagerlöf, August Strindberg, Harry Martinsson, Inga Borg och Astrid Lindgren, och också skrivit direkt på esperanto, förklarar Siv Burell.

Föreningen har tidigare haft bibliotek och möteslokal på olika platser i Göteborg.

Att Siv Burell har engagerat sig i språket beror bland annat på att hennes pappa lärde sig det på 30-talet. Men det var inte han som lärde henne Esperanto, hon gick en utbildning på Karlskoga folkhögskola.

– Det är ett fredsspråk, ett brospråk mellan olika språk. Tänk dig själv om alla kunde tala ett gemensamt språk, som inte var någon nations, så mycket lättare det hade blivit, slår Siv Burell fast med ett leende.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det