• Sanna Alevång
  Ett tajt team. Andreas Mortensen och Johan Falklind har jobbat ihop sedan gymnasietiden.
 • Aron Mikael Sik
  Johan Falklind rättar till arbetsbältet. Nu inväntar de statisterna.
 • ARON MIKAEL SIK
  Rekar vigseln. Johan Falklind kollar utsnittet och Andreas Mortensen instruerar Alexander Toma och Amanda Rosenkvist Ågärd.
 • Sanna Alevång
  Statisterna för vigselscenen strömmar till.
 • Äkta makar. Vännerna Alexander Toma och Amanda Rosenkvist-Ågärd spelar brudparet. De är själva filmarbetare och arbetar med olika produktioner i Göteborgsregionen.

De tar ett filmiskt grepp om den digitala tidsåldern

Lerum

Lerumsbon Johan Falklind och vännen Andreas Mortensen har dragit igång arbetet med den nya filmen ”Den gula jackan”. En film som handlar om relationer i det moderna digitala samhället.

LT möter filmteamet ute vid Hillefors grynkvarn i Stenkullen. De är mitt uppe i förberedelserna av en vigsel som ska spelas in nere vid vattnet till Säveån.

– Jag filmade faktiskt en riktig vigsel här en gång, säger Johan Falklind som är filmens fotograf och producent.

Flera priser

Johan Falklind och Andreas Mortensen har tidigare i år kammat hem flera priser för filmen Se på Frame filmfestival i Göteborg. De har pluggat film-och tv-produktion på Munkebäcksgymnasiet och gjort film tillsammans i närmare tre år.

Den nya filmen handlar om en tjej som får till uppgift att digitalisera gamla videokassetter. Hon lever sig in i en ung skådespelares öde på videobanden, så till den milda grad att hon successivt klipper ihop en egen version av materialet. Filmen är en kommentar på vår tids digitala relationer och användning av sociala medier.

– Det är egentligen inte handlingen men det är temat. Vad händer när vi lever våra liv genom foton, och i det här fallet rörliga bilder, av någon vi inte träffat i verkligheten?, säger Andreas Mortensen, som står för regi och även har skrivit filmens manus.

Frilansande filmfotograf

Johan Falklind ansvarar för den tekniska biten av filmen. Han arbetar som frilansande filmfotograf, bland annat på House of vision i Jonsered. För att kunna spela in dagens scen har de köpt en gammal videokamera på annons. Vigselscenen ska ha en känsla av 90-tal över sig, och då passar en analog videokamera av den här typen perfekt.

– Vi har fått jättemycket hjälp av folk i kommunen, både från folk vi känner och från företag, säger Johan Falklind.

En floristbutik i Gråbo har dagen till ära sponsrat inspelningen med ett litet blomsterarrangemang. Finansieringen så här långt består av pengar från Göteborgs kommun, Lerum, prispengar från Frame filmfestival och så kallade K-pengar från Kultur Ungdom Väst. Filmen produceras tillsammans med Gråklippan och filmaren Christian Zetterberg från Gråbo.

Söker medel

Nu söker de medel för att distribuera filmen och även på jakt efter ett större produktionsstöd från Svenska filminstitutet. Som filmare arbetar man ofta från olika håll hela tiden. Det är sällan en process från a till ö, en filmproduktion är väldigt styrd av den typ av ekonomiskt stöd den får.

– Just nu samlar vi ihop rekvisita till filmen, även om vi idag filmar delar av materialet som kommer att utgöra videobanden från 90-talet, säger Andreas Mortensen.

Den färdiga filmen planeras bli 30 minuter lång, vilket klassificeras som kortfilm men samtidigt befinner sig i en gråzon för många filmfestivaler. En del festivaler tar inte emot kortfilmer, men festivaler kan vara språngbräda för många filmer, som annars inte fått någon distribution. Johan och Andreas tänker skicka filmen till så många festivaler som möjligt. Göteborg filmfestival var ett givet val men nu blir det svårt att hinna klart filmen innan deadline. Däremot finns det gott om andra festivaler att anmäla sig till.

– Till exempel Cannes, säger Johan Falklind. Vi siktar mot stjärnorna så får man landa bland molnen kanske, säger han och skrattar.

 • Aron Mikael Sik
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det