Filmar den första kärleken

Gråbo

Kärlek och tolerans – på dansgolvet – i livet.
Christian Zetterberg visar ungdomars första trevande närmanden i sin film Skoldiscot.

Film är Christian Zetterbergs passion. Och hans recept för att må bra.

– Jag mådde dåligt under uppväxten, och tycker att det är svårt att höra om människor som lever bakom en fasad, på samma sätt som jag gjorde. Film är mitt sätt att må bättre. Jag drivs av att få berätta, har den 24-årige filmaren förklarat i en tidigare artikel.

Arbetet har gett resultat. Hans två första filmer, Att blunda för sanningen och Stjärnhimmel, har prisbelönats och den sistnämnda har även haft framgångar på flera festivaler.

Arbetar som lärare

Christian producerar dessutom andras filmer i sitt bolag Zetterfilm/Gråklippan. Han är också medlemsansvarig på Sveriges Film- och Videoförbund. Men till vardags arbetar han som lärare på Uddaredsskolan i Floda.

– Det trivs jag oerhört bra med, även om målet är att kunna arbeta med film på heltid. En tanke nu är att tillsammans med min sambo starta en utbildning för unga filmskådespelare, säger han.

Att arbeta med unga skådespelare har han erfarenhet av. Nyligen filmade han sin senaste kortfilm, Skoldiscot. Inspelningen skedde i Hjällsnäshallen under en helg. Totalt var det 76 personer på plats, och av dem var 55 barn.

– Det var den jobbigaste men roligaste inspelningen jag har gjort, säger Christian och fortsätter:

– Filmen är baserad på en sann händelse som jag bevittnade när jag jobbade på ett skoldisco. Jag kände sådant medlidande med pojken, han stod länge och tittade kärleksfullt mot någon på dansgolvet och jag försökte lista ut vem det var. Jag har varit där själv, inte på exakt samma sätt men jag har också stått där utan att våga närma mig den jag var kär i.

Våga vara sig själv

Budskapet är att man ska våga vara sig själv, att det är okej att vara annorlunda.

– Förhoppningen är att filmen ska visas på skolor i syftet att informera om HBTQ-personer (homo-, bi- trans- och queerpersoner).

Arbetsmetoden har varit att träffa de unga huvudkaraktärerna under en längre period än bara själva filmandet. Teamet och huvudskådespelarna har träffats vid flera tillfällen under snart ett år medan själva filminspelningen bara tog två dagar, i Hjällsnäshallen i Gråbo.

Kan bli fler filmer

– Tanken är att det kan bli fler filmer med samma karaktärer, och därför är det bra att de har lärt känna varandra så väl att de är helt naturliga i sin kontakt.

Skådespelarna är Gustav Berghe, Joshua Hayman Melkersson, Philip Kuub, Moibe Alexandersson, Ellen Aarsrud och Vanessa Lundqvist. Samtliga tycker att inspelningen och arbetet inför inspelningar har varit kul.

Roligaste inspelningen

– Det är den roligaste inspelningen jag har varit med om, konstaterar Joshua.

– Ja, det var jättekul. Vi kände inte varandra från början men nu har vi även umgåtts på fritiden, tillägger Moibe.

Lerumsbon Ellen Aarsrud inflikar:

– Det är min första inspelning så jag var lite orolig i början, men när jag träffade de andra kändes det bra.

Förhoppningen är att Skoldiscot ska ha premiär på Göteborgs filmfestival.

– Och det blir galapremiär någon gång i början av 2018 på en biograf i Göteborg, till den bjuds skådespelare, statister och föräldrar in.

Christian Zetterbergs förra film, Stjärnhimmel, visades på flera filmfestivaler – däribland Cannes. Den har också visats i Tyskland och Storbritannien, och vunnit pris för bästa drama på London independent film awards. Nyligen visades den dessutom på en filmfestival i Los Angeles.

– Hollywood, säger Christian med ett stort leende och fortsätter med emfas:

– Det är väldigt stort.

Stjärnhimmel är en film om tunga minnen. Den handlar om identitet, vänskap och att hitta sin väg in i vuxenvärlden trots en trasig barndom präglad av psykiskt trauma. Filmen baseras på en av Christians kompisar och dennes uppväxt i en familj med våld och sexuella övergrepp.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher