• Foto: Daniel Elfvelin
    Floda log Lerum med 5–1 i derbyt. Här stormar Caroline Chamoun fram mot Matilda Cedvin.
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Stephanie Nilsson Borg.
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Anna Olsén.

Floda fick kämpa för efterlängtad derbyseger

Innebandy

Det blev förhandstippade Floda som vann lördagskvällens derby i Rydsbergshallen, men favoriten fick jobba hårt för det. Först i slutperioden kom det avgörande rycket.

Inte sedan 2014 har Floda gått segrande ur ett derby, men efter stora förändringar i båda lagens trupper var det ingen tvekan om att det nu var Lerum som slog ur underläge.

– Det blev en ganska väntad karaktär på matchen. Det var en nervös inledning från båda lagen och det var nog vi som var mest nervösa, säger Flodas tränare Claes Svanström och fortsätter:

– Även om vi inte pratat om det så mycket innan så kände nog tjejerna av favorittrycket. Det i kombination med förväntningarna och mycket publik tror jag gjorde att det blev oreda i spelet.

För en tränare som värderar disciplinerat spel högt fanns visserligen mer att önska, men åskådarna kunde njuta av en match i högt tempo. Båda lagen öste på framåt och utan två skickliga målvakter – Flodas Sara van Ginhoven och Lerums Emelie Andersson – hade det kunnat bli en riktigt målrik tillställning.

Matchen höll sig jämn länge. FBC var en innerstolpe och en straffmiss från att ta ledningen och istället gjorde Floda första periodens enda mål. Till andra perioden gjorde Floda både taktiska förändringar för att ta sig förbi Lerums press samt några ändringar i formationerna. Resultatet blev ett mer spelförande Floda, men FBC fortsatte att vara vassa i kontringarna och även efter den andra perioden var det uddamålledning, 2–1.

Genom två snabba mål ryckte Floda till en 4–1-ledning i början på den tredje perioden. Trots ett hopplöst läge falnade aldrig Lerums kampvilja och i slutet pressade man på för en reducering. I den höga pressen kontrade Floda och Jasmine Hallberg avslutade målskyttet fram till 5–1.

– Det var jätteskönt givetvis. Jag tycker att vi var välförtjänta av segern även om vi fick något turmål. Om vi sen borde ha vunnit med två, fyra eller fem mål får någon annan bedöma, säger Claes Svanström, som även berömmer motståndarna.

– Det här var tredje matchen jag såg Lerum den här säsongen och de blir bättre och bättre. De kommer bli att räkna med framöver.

I FBC-lägret var besvikelsen stor efter matchen.

– Det här känns riktigt segt, speciellt som det är på vår hemmaplan. Det är här vi ska vinna, säger backen Anna Olsén, samtidigt som hon påpekar att de mötte ett starkt Floda.

– De har några spetsspelare. Jag tycker att det är det som avgör, säger hon.

– De har mer rutin, tillägger backkollegan Stephanie Borg Nilsson.

Att Floda till sist vann med fyra måls marginal svider extra.

– Jag säger inte att segern var oförtjänt, men det rann iväg för mycket. Jag tycker inte att siffrorna speglar matchen, säger Anna Olsén.

Återigen kan Lerum konstatera att anfallsspelet fallerade. Scenariot går igen från båda förra veckans matcher, som slutade med förluster trots bra insatser.

– Tidigare har vi jobbat mycket med försvarsspelet, men nu har vi bytt fokus. Vi jobbar mer med anfallsspelet och avslut från alla positioner, säger Stephanie Borg Nilsson.

Lär mer: Intervju med systrarna Elin och Emma Lundblad, som till den här säsongen lämnade Lerum för Floda, i onsdagens papperstidnig.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher