Frida gör handtovade fårfällar utan gifter

Stenkullen

I den rymliga hagen lever fem tackor, en bagge och ett gäng lamm.
De håller undan fint i naturen, men har ytterligare en viktig uppgift. Att en gång om året ge ull till Fridas handtovade fårfällar.

– Jag har alltid tyckt ull är ett spännande och ett magiskt material, så jag började testa det för flera år sedan genom att karda, spinna och sticka saker, säger Frida Widlund.

– Att sticka vantar och mössor av eget garn var väldigt roligt.

För några år sedan fick Frida höra talas om fårfällarna, där baksidan görs utan skinn, utan istället av underullen från fåret. Hon sökte till en kurs på Nääs, som den kände Erik Torstensson anordnade och kom till slut in.

– Intresset för hans kurs var väldigt stort, så jag fick vänta ett år, men när jag väl fick se vad det handlade om blev jag helt betagen.

– Sedan dess tillverkar jag mina fårfällar och håller även kurser för andra.

Frida använder underullen från Gotlandsfår, som bara klipps en gång om året. Normalt klipps fåren två gånger om året, men de djur som går ute året runt klipps bara en gång. Det innebär att under­ullen hunnit växa ut och det går att klippa av pälsen i ett stort sjok.

– Jag har ju mina egna får, men köper även ull av andra. Jag är uppvuxen på Gotland och har en leverantör i Visby.

Underullen nedåt

När fällen blir till lägger Frida underullen nedåt på ett bord och lägger sedan på kardad ull, som hon tovar samman till en fäll, som i slutskedet påminner mycket om vanligt skinn, både i utseende och hållbarhet.

– Därefter tillsätter jag varmvatten och såpa och en krympningsprocess startar. Jag börjar med att knåda försiktigt för att sedan jobba med ullen lite hårdare tills jag känner att jag är färdig.

– Det är något visst med att dra fingrarna genom de vackra och glansiga lockarna och samtidigt veta att fåret fortfarande lever och kommer att kunna bidra med många fler fällar under sin livstid.

På senare år har Frida även börjat göra mindre mattor av ull. Hon började med att ge sin yogalärare en som hon kunde sitta på under meditationen. Intresset växte hos de andra deltagarna och så var den affärsidén igång.

– Nu är jag ute på olika marknader med mina fällar och mattor och många köper dem bland annat för att ha dem i barnvagnen eller att sitta på i en kall bil.

Håller kurser

Frida håller också kurser och det är inte ovanligt att det är någon som fyller år och som fått en upplevelse i present. Då tillverkar de en fäll tillsammans, som sedan födelsedagsbarnet får ta med sig hem.

– Då handlar det inte bara om produkten i sig, utan att tillsammans uppleva skapandeprocessen. Det blir en lugn och skön dag och många säger att de efter dagen och pillandet med ullen mår väldigt bra.

Det är inte alltid som Frida Widlund stått i sin ateljé, som finns inne i ett stall utanför bostadshuset, utan hon har ett brokigt liv bakom sig. Under högstadietiden bodde hon i Nairobi, då hennes föräldrar jobbade på en skola där. Hon berättar att de åren var väldigt trygga och hon hade ett gott liv.

Där, i Afrika, träffade hon en dansk kompis, som skulle betyda mycket för henne i framtiden. Under några år senare i livet bosatte hon sig i Danmark och gick på folkhögskola och konstskola.

– Jag har alltid tyckt om att måla och rita, men efter några år i Danmark bestämde jag mig för att börja läsa på konstfack i Uppsala. Jag tyckte att det blivit tid att studera på svenska. Jag utbildade mig till animatör och arbetade sedan flera år på olika gallerier.

Frida har också utbildat sig till massör och till yogalärare, något som hon själv sysslat med de senaste åren. Hon ser det som ett helhetstänk fysiskt, psykiskt och andligt och anser att det optimala är att börja dagen med ett yogapass.

– Jag är väldigt intresserad av friskvård, av behandlingar och vård och jag vill hjälpa människan att ta hand om sig själv.

– Nu har jag tagit en paus från mitt företag som massör och fått loss lite tid, så jag kan ägna mig åt fällarna på heltid.

Med andra ord, nu är det ullen som Frida knådar.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det