Foto: Daniel Elfvelin
Johan Kullberg åker på sitt första VM i grill- och bbq.
Foto: Daniel Elfvelin
Johan Kullberg åker på sitt första VM i grill- och bbq.

Grillfantast till eldigt VM

Gråbo

För de flesta grillare innebär oktober att säsongen tagit sitt slut, men då växlar Johan Kullberg upp. I helgen tävlar han i grill- och bbq-VM på Irland.

Insmorda med Johans egen kryddblandning rubb med stubb 2.0 lade han två stycken med revben på grillen när han kom hem igår eftermiddag. Klockan två i natt var han uppe och tog av dem, för att åter lägga dem på gallret vid sextiden. Nu är klockan snart elva och Johan grimaserar lite när han bränner fingrarna då han öppnar paketen med aluminiumfolie och tar fram revbenen. Det glansiga, möra köttet glider lätt isär när han gör i ordning några bitar för provsmakning.

– Det här är en kladdig hobby, säger han och slickar sig om fingrarna.

Det går inte att undvika att se att det är en grillfantast man besöker när man kommer hem till Johan Kullberg i Gråbo. På garageuppfarten står inte mindre än tre rejäla grillar, samt en ännu större grillvagn på några hundra kilo. Den använde han bland annat när han stod på Mjörnbotorget och grillade hamburgare i samband med skördefesten helgen innan vi ses.

Johan är head chef i Svenska BBQ Landslaget som åker till irländska Limerick på torsdag för att delta i grill och bbq-VM. 100-talet lag från ett 30-tal länder deltar och de bedöms i fem olika kategorier som innehåller kött-, lax- och kycklingrätter. Därutöver finns ytterligare tre kategorier – vegetariskt, nationalrätter/kockens val och dessert – som inte räknas med i slutpoängen.

– Framför allt ska det bli väldigt roligt. Sen kan jag inte säga att jag tror att vi vinner, det finns många lag med mycket mer erfarenhet, men jag tror vi har chans till en bra placering. Vi har tränar mycket.

Demokratisk ordning

För ungefär två år sedan började lagbygget då Johan kom i kontakt med Joakim Odehed från Uddevalla på en hemsida för grillintresserade. Via sociala medier har laget utökats med medlemmarna Johan Johansson från Halmstad, Johan Kentemo från Linköping och senast kocken Marcus Ohlqvist från Göteborg.

– Marcus är egentligen ingen grillare, men dels ger han bra input när det gäller smaker och dels ville vi utveckla presentationen. Vi vill presentera maten på ett fine diningsätt, inte slafsigt upplagt.

Spridda på olika orter tränar de mycket var och en för sig, men då och då träffas hela gruppen. Som head chef har Johan det yttersta ansvaret för smaker, men han förklarar att man tar beslut på ett demokratiskt sätt. Alla lagmedlemmar gör sin egen variant av rätterna och därefter utförs blindtest och röstning innan de förfinar det vinnande exemplaret.

I dagsläget är grillningen en hobby, även om Johan haft några cateringuppdrag och bedriver viss försäljning. Men planen är att utveckla verksamheten och kunna jobba med sitt stora intresse på halvtid. Sommaren 2018 startar han en bbq-restaurang i Gråbo och redan i november är det smygpremiär.

Svårflirtad familj

Hans egen familj bjuds på grillade rätter, ofta revben som är en favorit hos Johan själv, några gånger i veckan. Mottagandet är blandat.

– Min äldsta dotter Bianca älskar revben, mellandottern Stella äter inte kött om det inte är köttfärs, lillkillen Noah äter något revben och min sambo Catarina gillar när jag grillar lamm, men det är också det enda. Tur att jag har många bra kompisar och grannar.

Att han gjort grillning till sin stora hobby faller sig naturligt. Med en pappa som varit kock föddes matintresset tidigt, och så har han en stor fascination för eld.

– Eld och glöd är vackert, och röken, det ger ett lugn. Det är en skön tillvaro, att sitta i sex-åtta timmar och göra något samtidigt som man inte gör något alls, säger Johan.

Och att ställa in grillarna för vintern är inte aktuellt vare sig han har någon stor tävling att förbereda sig för eller inte. Snarare kan det bli mer stämningsfullt när kvicksilvret kryper under nollan.

– Då stiger inte röken på samma sätt och den kan ligga som en dimma över hela gatan.

Fotnot: Ytterligare en person från kommunen deltar i tävlingen. Johanna Hartman finns med i Queens off bbq, det enda laget som enbart består av kvinnor.

daniel elfvelin

daniel@lerumstidning.com

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher