• ARON MIKAEL SIK
    På turné. Gudrun Schyman har två krav för ett "homeparty" – "Minimun 25 deltagare och en whiteboard, så kör jag", säger hon.
  • ARON MIKAEL SIK

Gudrun Schyman på Tolleredsbesök

Tollered

Den lokala Fi-föreningen hade sammankomst med ingen mindre än Gudrun Schyman som gästföreläsare.

Under det amerikanska presidentvalet i fjol gick bagaren Frida Olsson på ett Fi-möte med Gudrun Schyman i Alingsås. Där föddes idén om att starta upp en egen lokalförening i hemkommunen.

– Vi var många som kände en oro inför vad som hände i världspolitiken och bestämde att det ska finnas en möjlighet att rösta på Fi även kommunalt i Lerum, säger Frida Olsson som nu är ordförande i föreningen.

Kom igång i våras

De gjorde slag i saken, föreningen hade sitt första möte i april och medverkade under Gretafestivalen i somras med ett informationsbord. Den 26 september sparkade man igång höstens verksamhet med Gudrun Schyman.

Gudrun Schyman turnerar nu land och rike runt med sina homepartyn, möten som hålls i lägenheter, föreningslokaler och caféer med tillhörande föreläsning och frågestund. Hon kallar föreläsningen ”90 minuter du borde fått i skolan” och betraktar mötena som en del av valrörelsearbetet.

– Det är klassisk folkbildning jag håller på med, jag tycker att politik i hög grad är folkbildning, säger Gudrun Schyman.

Det låter lite uppfostrande, vad säger du om det?

– Det är inte min erfarenhet att folk reagerar så, tvärtom, så blir gehöret för de här frågorna än starkare.

Hur ska du knyta an till Lerum med föreläsningen?

– Det är oerhört viktigt att vi (Fi) finns lokalt, det är ju på den kommunala nivån vi bygger jämställdhet. Vad finns det för arbetsvillkor i kommunen, hur ser man på förskolan, äldreomsorgen, kulturfrågor och så vidare. Det är ju här politiken händer, säger Gudrun Schyman.

Måste bli enklare

Frida Olsson håller med och framhåller att det måste bli enklare att organisera sig. De flesta av medlemmarna i föreningen är småbarnsföräldrar och har svårt att kombinera föreningsliv med familjeliv.

– I höst ska vi satsa på att hålla kortare möten, där vi arbetar aktivt med en enskild fråga under kanske en timma, säger hon.

Vad har ni för mål med föreningen på kort och lång sikt?

– På lång sikt vill vi ju påverka politiken på riksnivå. Men på kort sikt, nu i höst, går vi in i en lärandefas som kommer handla om hur vi ska organisera oss och hur vi kan påverka vår hemkommun, säger Frida Olsson.

Vad tar ni med er från homepartyt?

– Massa saker. För oss i styrelsen har vi fått med oss redskap om hur vi kan ta debatten bättre. Det var en välbehövlig vitamininjektion för oss, på ett kunskapsmässigt och ideologiskt plan, säger Frida Olsson.

  • Aron Mikael Sik
En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det