• Foto: Daniel Elfvelin
  • Foto: Daniel Elfvelin
  • Foto: Daniel Elfvelin
  • Foto: Daniel Elfvelin
  • Foto: Daniel Elfvelin

Hönor nykomlingar på Smörblomman

Floda

Barnen på förskolan Smörblomman har fått fyra nya, fjäderprydda kompisar. Intresset för att ta hand om hönorna Elsa, Polle, Linda och Lars Karlson är stort.

– Man måste vara tyst, säger en kille.

– Annars skrämmer man dem. Och man måste mata dem, vi ger dem smörgåsar, grönsaker och makaroner, fyller en tjej på.

Ungefär en månad efter nykomlingarnas flytt till Smörblomman har barnen full koll på hur man ska bete sig kring hönorna, och hur man ska sköta om dem. I början var de lite nervösa i sin nya omgivning, men nu pickar de obrydda i sig maten samtidigt som barnen iakttar dem inifrån hönsgården.

Idén till projektet kom när personalen för en tid sedan diskuterade gården och ville utnyttja den till något annat än en lekplats. Förskolläraren Helena Jidbrant, som lämpligt nog även är bonde, lånar nu ut sina egna höns som barnen fick döpa genom en demokratisk omröstning. Elsa, Polle, Linda och Lars Karlson har därefter fått varsin skylt på hönshuset.

– Det här har gått över förväntan. Det har blivit en samhörighet över avdelningarna och alla får något gemensamt att prata om, säger Helena.

Tillsammans med kollegan Charlotte Sandqvist förklarar hon att de använder hönsen som ett pedagogiskt verktyg i verksamheten. Bland annat får barnen lära sig om hållbar utveckling, då de varje dag sparar sina matrester. De har också fått använda sina kreativa förmågor när de varit med och byggt hönshuset och gjort teckningar som sitter på staketet. Vid ingången sitter även en skylt där det står Välkommen till hönornas värld, efter förslag från två av barnen, Astrid och Ivan.

– Sånt här brukar vi inte få hålla på med så det är lite speciellt, säger Astrid, som tycker om att sköta om hönorna.

– Ibland får barnen plocka ägg och ibland fröknarna.

Arbetsinsatsen betyder dock inte att hönsskötarna serveras färska ägg till frukost. Det tillåter inte reglerna för livsmedel.

– På helgerna har en familj här i närheten frivilligt anmält sig att ta hand om hönsen så som tack för hjälpen får de äggen, förklarar Helena.

Vad personalen känner till finns bara ytterligare en förskola till i kommunen, en privat förskola i Hedefors, som också har höns. I vår ska man utveckla projektet.

– Planen är att vi ska skaffa kycklingar, så att barnen får se hela livscykeln, säger Charlotte Sandqvist.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher