• Foto: Daniel Elfvelin
    Luna Olmås.
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Frida Norström.
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Fredrik Jonson.

Hungerspelens hjälte ett dragplåster

Bågskytte:

Starka lysande idrottsstjärnor som drar ungdomar till sina sporter sker ständigt. Desto mer sällsynt är det med fiktiva hjältar från populärvetenskapens värld som står för samma bedrift, men det är precis vad Hungerspelens Katniss Everdeen har gjort. Luna Olmås och Frida Norström är två av många tjejer som lockats till bågskytte.

Hungerspelens mästare och revolutionens hjälte. Hon är modig, stark, intelligent, respektlös mot en maktgalen elit, och inte minst skjuter hon pilbåge med kuslig precision. En färdighet som hon övat upp med jakt i skogarna utanför Distrikt 12, Katniss Everdeens hem i den dystopiska nationen Panem.

I en helt annan skog, i en verklig värld, förbereder sig två andra bågskyttar genom att plocka upp varsin pil från sina koger vid höften. Just här står träden glest och Luna Olmås och Frida Norström har sikten fri mot tavlan med räven ett 20-tal meter längre fram. De sluter fyra fingrar om strängarna, spänner bågarna, blundar med ena ögat, medan det andra fokuserar med stadig blick på målet. Efter några skott liknar räven mer ett piggsvin.

– Jag läser mycket fantasy med kvinnor som skjuter pilbåge i huvudrollerna. Jag önskade mig en båge i födelsedagspresent och sen letade jag upp någonstans att skjuta, berättar 16-åriga Luna, som började i Skallsjö Bågskyttegille för fyra år sedan.

Tyst och kraftfullt

Den främsta förebilden är just Katniss. Luna har både läst Suzanne Collins trilogi och sett filmerna. Detsamma gäller för 13-åriga Frida, som även läst mycket historia där långbågarna spelat en avgörande roll i medeltida krig.

– Och det kändes som något som jag skulle kunna vara bra på, säger hon.

Att Hungerspelen har en stark kvinna i centrum betyder mycket för båda två.

– När jag läser lever jag mig mycket in i handlingen och jag tänkte på hur det skulle vara om jag själv skulle kunna använda ett sådant vapen. Det är ganska ovanligt, roligt och lite spännande. Tyst, kraftfullt och dödligt, säger Luna.

För en liten sport som bågskytte går intresset upp och ner. I samband med att Hungerspelen filmatiserades var det många ungdomar, framför allt tjejer, som fick upp ögonen för sporten. Antalet intresserade var till och med fler än vad landets klubbar hade möjlighet att ta emot. Det berättar Fredrik Jonson, styrelsemedlem i Skallsjö BG som också fick ett uppsving. Men från att hänföras av mästerskytten Katniss till att sedan verkligen lära sig konsten är två helt olika saker.

– Du ser henne skjuta pilen mitt i prick och när du sen själv försöker första gången så går pilen rakt ner i golvet. En del blir frustrerade när de inte träffar direkt, säger han.

Sköt sig blodig

Det krävs tålamod för att bli skicklig och både Luna och Frida kämpade sig över tröskeln. 

– Som nybörjare vrider du ofta upp bågen och träffar med strängen på armen. En gång när jag stod och sköt en timme började jag till och med att blöda, säger Frida.

Inom modernt bågskytte finns fyra olika bågtyper som bland annat skiljer sig åt genom olika grad av tekniska hjälpmedel. I Gråboföreningen använder man sig dels av långbåge, av klassisk Robin Hood-stil, samt barebows som Luna och Frida skjuter med. Båda bågtyperna saknar sikte och stabilisatorer. 

– Att skjuta med sikte känns lite fusk, tycker Luna.

Av de tävlingar som anordnas i Sverige lockar de inomhus flest deltagare. Men även om Skallsjö BG har träningar inne i klubblokalen i Långsjö under vinterhalvåret ser sig klubben framför allt som en utomhusklubb. Fredrik ger en romantisk bild av att vandra omkring i en tyst skog klädd i vinterskrud och även Luna och Frida föredrar att vara ute. Där blir utmaningen större då avstånden till målen varierar, liksom vilken höjd de är placerade på. Även typ av mål varierar. Medan inomhusskyttet enbart sker på runda tavlor består målen ute av både 3D-figurer i form av till exempel björnar och vildsvin, samt djur på tavlor.

In i bubblan

En runda på klubbens jaktslinga är en flykt från vardagen.

– Du glömmer all stress. När du står där är det bara du och målet, allt annat försvinner, beskriver Frida.

– Jag är en person som stressar ganska mycket men när du skjuter så stänger du ute världen och går in i din egen lilla bubbla, instämmer Luna.

Genom en stund med pil och båge i skogen går det också att göra sig kvitt andra ovälkomna känslor.

– Om jag är arg på någon så kan jag föreställa mig att den personen är målet och skjuta bort ilskan. När jag släpper iväg pilen och den träffar bra så lugnar jag ner mig.  

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher