• Faksimil. Från tidningen den 14 december 2016.

Kommunens upphandling var otillåten

Lerums kommun

Konkurrensverket har fattat preliminärt beslut om att kräva Lerums kommun på tre miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift. Detta efter att kommunen köpte lägenheter i Sjövik för 52 miljoner kronor utan upphandling.

I december förra året skrev Lerums Tidning om kommunens beslut att köpa bostäder i Sjövik av BoKlok för 52 miljoner kronor. Av de 30 lägenheterna skulle hälften gå till ordinarie bostadsmarknaden och hälften till nyanlända med uppehållstillstånd. Det var för att möjlig­göra snabb byggnation och inflyttning som kommunen upphandlade bostäderna utan föregående annonsering, så kallad direkttilldelning.

Vid tillfället valde politikerna att inte informera om köpet, det kungjordes varken på hemsida, i pressmeddelande eller på Facebook.

– Det var helt enkelt en miss från min sida. Jag går igenom kallelsen till kommunstyrelsen och skriver ihop pressmeddelandet utifrån det och måste ha bläddrat förbi den sidan, försvarade sig kommunalrådet Dennis Jeryd(S), när detta uppdagades.

Gjorde anmälan

Efter Lerums Tidnings artiklar anmälde en privatperson köpet till konkurrensverket. Verket har granskat kommunens argument och har nu alltså fattat det preliminära beslutet att kräva kommunen på tre miljoner kronor.

– Vi har gjort bedömningen att det inte kan handla om synnerlig brådska eftersom det tog så lång tid från det att de som ska ha bostäderna kom till bostadsköpet, säger Björn Karlsson, jurist på Konkurrensverket.

Han fortsätter:

– Vi har skickat ett utkast till ansökan om upphandlingsskadeavgift till kommunen, och det är det utkastet vi sedan skickar till förvaltningsrätten, om inte kommunen kommer in med nytt material.

Det är förvaltningsrätten som slutligen beslutar om avgift ska utkrävas eller inte.

Lerums kommun kan komma in med kompletterande uppgifter till Konkurrensverket den här veckan.

Kommer ni göra det?

– Ja, det finns felaktigheter och oklarheter i utkastet. Huruvida det förändrar Konkurrensverkets beslut att ansöka om utdömande av upphandlingskadeavgift och huruvida förvaltningsrätten kommer att hålla med verket och faktiskt utdöma upphandlingsskadeavgift går inte att uttala sig om, svarar Dennis Jeryd, kommunstyrelsen ordförande.

Tre miljoner kronor? Kan inte kommuner sätta det i system att kringgå lagen när avgiften är så låg?

– Jo, det har vi sett i vissa fall. Och vid misstankar om sådant kan vi utkräva högre avgift, säger Björn Karlsson, Konkurrensverket, och fortsätter:

– Om kommunen skulle fortsätta att sluta den här typen av avtal med ett byggföretag utan upphandling borde det ligga i andra byggares intresse att antingen begära att avtalet ogiltigförklaras eller överprövas. Får man som leverantör vetskap om avtalet innan det är slutet kan man begära överprövning av upphandlingen och får man reda på det efter avtalet är slutet kan man begära att domstol ogiltigförklarar det.

Är avgiften det enda som utkrävs?

– Ja, vi kan inte angripa själva avtalets existens, svarar Björn Karlsson.

Visar vägen

Det är flera kommuner som är i liknande situation som Lerums kommun eftersom det är lagkrav på att ordna bostäder till nyanlända. Ytterligare ett ärende som Konkurrensverket gick vidare med gäller Östersundshem och byggnation av ett flyktingboende. Även i det fallet gjorde man bedömningen att argumentet synnerlig brådska inte höll.

– När vi väljer våra ärenden gör vi det bland annat i hopp om att det ska ge vägledning till andra kommuner. Och det hoppas vi på i fallet med Lerums kommuns köp av lägenheter också, säger Björn Karlsson.

6 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Om det är så som Abenius skriver att det gjordes ett medvetet fel borde de ju vara ett personligt ekonomiskt åtagande att betala straffavgiften till konkurensverket. Kommunala politiker är sannolikt inte ansvarsfria för medvetna synder.

 2. En viktig faktor som inte nämnts, vad jag kan se, är att en upphandling dessutom hade kunnat ge en lägre kostnad än 52 miljoner kronor för hela byggnationen – det är liksom det som lagen om offentlig upphandling är till för! Konkurrens ger lägre kostnader för oss skattebetalare = pengar över till annat som kommunen måste finansiera.

  Hur ser kommunens revisorer på detta flagranta övertramp från den politiska majoriteten i kommunen?

  • Där har du en poäng, självklart är det så! Vi har ju sätt hur det gick i Göteborg när man av ”praktiska skäl” tilldelade kontrakt till byggföretag som man hade en relation till.
   Socialdemokraterna i Lerum är naturligtvis skolade av samma läromästare, och när de blir påkomna blir de indignerade.

   Nu måste de övriga borgerliga partierna (L och C) som inordnat sig under Socialdemokratins vingar tala om för väljarna om de tänker vara socialistiska stödpartiet även efter valet 2018 eller ingå i en riktig Allians som ser valfrihet och öppenhet som sina frågor.

   Man kan lura väljarna en gång, men inte två.

 3. ”måste ha bläddrat förbi den sidan, försvarade sig kommunalrådet Dennis Jeryd(S)”

  Han skrattar oss rakt i ansiktet, denna amatörpolitiker.

  Vad är det för påföljd? 3 miljoner av skattebetalarnas pengar i avgift? Som att det skulle avskräcka. Häv avtalet i sin helhet.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher