• Foto: Carin Österdahl
    NYBYGGE. Pastor David Norén berättar att den nya Equmeniakyrkan kommer att byggas där ABF-huset står i dag.
  • Illustration: Kjellgren Kaminsky Arkitekter
    RITNING. Kyrkfasaden sett från Brovägen.

Kyrkobygget på Garveriet drar igång

Floda

Efter 20 år av planering har Equmeniakyrkan i Floda äntligen kommit fram till ett beslut om var den nya kyrkan ska byggas. Beslutet föll till slut på gamla Garveriet, som i sin tur håller på att rustas upp för att bli en framtida destination för hållbar matproduktion.

Visionen är att Garveriets näringslivsverksamhet och kyrkans ideella verksamhet ska samverka och tillsammans skapa en mötesplats som gynnar hela bygden. Pastor David Norén tror starkt på samverkanskonceptet och ser fram emot att utbyta idéer med grannverksamheten.

– Traditionellt sett har kyrkor byggts på egen mark för att visa på att kyrkan är en stor och mäktig aktör. Men samhället har förändrats och jag tror inte att det är en lika viktig markör längre.

Den nya kyrkan kommer att stå där ABF-byggnaden står i dag och ska ligga vägg i vägg med Garveriets vänstra gavel. En gemensam foajé i glas är sedan tänkt att knyta samman de två byggnaderna. För kyrkans del planeras tre olika lokaler och tanken är även att Garveriet och kyrkan ska kunna låna lokaler av varandra.

– Vi kommer att ha en samlingssal, ett kafé och ett verksamhetsrum där alla är välkomna, oavsett tro, säger David Norén och fortsätter:

– Kyrkans roll är att skapa ett gott samhälle och att stå upp för kärlek, förlåtelse, integration och alla människors lika värde. I och med nybyggnationen vill vi skapa en plats som är tillgänglig för alla och inbjuder till gemenskap och nya möten människor emellan.

Equmeniakyrkan i Floda har länge varit i behov av renoveringen och den nuvarande tomten på Rurik Holms Väg har inte heller varit ultimat, då den bland annat ligger för nära vägen och är för liten, enligt David.

När fastighetsägaren och Öijaredsprofilen Jonas Brandström köpte Garveriet för drygt två år sedan såg kyrkan sin chans att förvärva en tomt av Brandström som även är medlem i församlingen.

– Det tog eld när den idén landade, säger David Norén.

– Här har vi en plats som ligger väldigt naturskönt, med Säveån precis runt husknuten, men samtidigt är det en plats som fått rykte om sig att vara lite ruffig och smutsig.

Det går inte att sticka under stol med att Garveriet har haft sin beskärda del av problem, bland annat har marken förorenats av tungmetaller och färgrester från garvningsindustrin vilket dragit ner attraktionsvärdet. Men nu är saneringsarbetet i full gång och David Norén ser mycket potential i kyrkans framtida hemvist.

– Vi såg rustiken i det industriella och ruffiga, och hoppas kunna förvandla området till en ljus och inbjudande plats i framtiden.

Vad gäller kyrkans design är planen att det ska bli en träfasad som bryter av mot industrilokalens ljust rosa putsfasad. Exakt när kyrkbyggnaden kommer stå färdig är ännu inte satt men troligtvis först hösten 2019.

– Det har varit en lång process men nu börjar det kännas verkligt, säger han och trummar på en av pinnarna som satts ut för att markera var kyrkan ska stå.

ABF-huset kommer att rivas i början av nästa år och efter det kan byggandet av kyrkan sätta igång. Vad gäller Garveriet så är det invändiga renoveringsarbetet i full gång och förhoppningen är att kunna slå upp portarna för allmänheten redan nästa höst.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher