Livsfarligt för cyklister

Debatt

Först vill jag tacka Lerums kommun för alla fina cykelvägar de har skapat och för alla gångbanor. Det känns så härligt att få susa fram på sin cykel och känna fartvinden. Problemet är alla som inte cyklar, det vill säga alla som går eller promenerar. Om de bara kunde hålla sig ur vägen så vi kunde komma fortare fram.

Ta till exempel Wamme bro. Där finns inga linjer som skiljer cyklande och gående åt, vilket vi cyklister är väldigt tacksamma för. När man kör ner mot bron får man upp en bra fart så man fort kommer över och har fart i nästa uppförsbacke. Men så dyker det upp fotgängare som inte ens går på led efter varandra. Eller en mamma med barnvagn och ett litet barn vid sidan. Att de inte kan hålla sig undan. Begriper de inte att Lerums kommun satsar på cyklister?

Och varför skall de envisas med att gå på trottoaren när det finns gator att gå på? Visserligen skall man inte cykla på trottoaren men Lerums kommun gynnar ju oss cyklister så det kan väl inte vara någon fara.
Ibland händer det att gångtrafikanter påpekar att vi cyklar för fort, kör för tätt inpå dem att vi håller på ett köra på deras barn eller hundar. Men då är det bara att ge dem fingret. Vi cyklister gynnas ju av kommunen.
Sedan finns det någon form av dekoration på styret. Vissa kallar det för ringklocka, men jag har inte förstått varför den finns där eller hur den skall användas, men fin tycker jag att den är. Så kära fotgängare, håll er undan när vi kommer. Ni vill väl inte riskera att skada oss?

Med vänlig hälsning.
En som älskar att promenera (med livet som insats)

4 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Kul insändareironi. Men det är ingen ironi att cyklister snarast måste lära sig att de inte har förkörsrätt när de cyklar på ett övergångställe. Det heter alltså överGÅNGställe – inte övercykelställe!

    • Men, det finns väl ett antal ställen där cyklar inte behöver ledas över gatan. Har får mlg det gäller vid polkagrishuset och vid Serviceknuten.

  2. Oavsett om problemen du beskriver handlar om vårdslösa och hänsynslösa cyklister, yra tanter med tre hundar i flexikoppel eller så kallade mobilzombies som med lurar i öronen kryssar fram och tillbaka över linjen mellan gång- och cykelbana (eller en kombination av ovan samt några ytterligare fenomen) så har problemen en gemensam grund: feltänket att fotgängare och cyklister är två trafikslag som passar bra att klumpa ihop.

    Det grundar sig i föreställningen om så kallad ”promenadcykling”, dvs cykling i, eller strax över promenadfart. Med den föreställningen blir cykeln aldrig ett realistiskt transportalternativ på sträckor längre än några få kilometer.

    Där kan vi ta lärdom av Danmark, som ser cykel som ett eget trafikslag och bygger cykelbanor därefter. Fram till dess kan man på olika sätt förtydliga för samtliga trafikanter vad som är cykelbana och vad som är gångbana. Exempelvis genom nivåskillnader eller olika färger.

    Vill även kommentera det du skriver om att du påpekar för cyklister att de cyklar för fort. På cykelbana gäller samma hastighetsbegränsning som intilliggande körbana.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det