Foto: Per Anger
UPPÅT. Företagsklimatet i Lerums kommun klättrar 42 placeringar men ligger fortfarande på en medioker nivå.

Lyft för Lerum i näringslivsranking

Lerums kommun

Efter förra årets kalldusch klättrar Lerums kommun åter i Svenskt näringslivs rankning av företagsklimatet.
– Jag är naturligtvis glad över att vi klättrar mest i Göteborgsregionen, vi har en rejäl ökning. Sen är vi inte nöjda med att vi ligger på plats 141, säger Åsa Qvist Ek, näringslivschef i Lerums kommun.

Efter att 2014 ha hamnat på 75:e plats rasade Lerums kommun 2015 till plats 146 i Svenskt näringslivs stora undersökning av kommunernas företagsklimat. I 2016 års undersökning fortsatte raset och kommunen placerade sig på en föga smickrande plats 183.

Men nu verkar trenden vara bruten. I årets rankning klättrar Lerums kommun 42 placeringar och landar på plats 141. Ett steg framåt, men fortfarande bara i mittenskiktet av Sveriges 290 kommuner.

– Jag är naturligtvis glad över att vi klättrar mest i Göteborgsregionen, vi har en rejäl ökning. Sen är vi inte nöjda med att vi ligger på plats 141. Det här är något vi kommer att jobba vidare med, säger Åsa Qvist Ek, näringslivschef i Lerums kommun.

Näringslivsråd

Sedan ett par år har Lerums kommun ett särskilt näringslivsråd där företagare, politiker och tjänstemän träffas för att diskutera olika frågor som ligger högt upp på företagarnas dagordning. Och förra hösten fick näringslivet en egen enhet inom kommunen med en egen chef.

Åsa Qvist Ek tror att det förbättrade resultatet kan ha med det att göra.

– Jag tror att det breda samarbetet mellan politik, tjänstemän och företag ger resultat och att det är därför vi nu vänder i den här rankningen, säger hon.

Rankningen bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning bland företag och en tredjedel på statistik.

Bland de ämnesområden där svaren sticker ut positivt jämfört med föregående år finns bland annat ”skolans attityder till företagande” (148-67) och ”kommunpolitikernas attityd till företagande” (240-199). Siffrorna inom parentes avser kommunens placering i respektive fråga åren 2016 och 2017.

En stor förbättring har skett även inom frågan ”tillämpning av lagar och regler” (245-122).

– Jag hoppas att det kan ha att göra med den informationsspridning som vi jobbar med i näringslivsrådet. Bland annat om hur det går till när beslut tas och hur olika ärenden bereds. Jag tror att det handlar väldigt mycket om information, tydlighet och dialog för vi tillämpar inte lagar och regler på något annat sätt, men vi har också jobbat mycket med frågor runt service och bemötande vilket jag uppfattar att företagen märker av, säger Åsa Qvist Ek.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det