Gillar sitt kök. Det här är en plats som Magnus Carlson tycker om att vara i. Han gillar också sin saxofon, som han spelat på i många år.
Foto: Ann-Charlotte Edgar
Gillar sitt kök. Det här är en plats som Magnus Carlson tycker om att vara i. Han gillar också sin saxofon, som han spelat på i många år. Foto: Ann-Charlotte Edgar

Magnus älskar att laga mat

Stenkullen

Magnus Carlson har musiken i blodet och med sin saxofon har han spelat i många olika band. Varje dag efter jobbet på det delägda stålföretaget kryper han ner i sin badtunna och läser tidningen. Tunnan är det bästa köp han någonsin gjort. Han älskar att laga mat och för några veckor sedan var han med i tv-programmet Halv åtta hos mig.

– Jag var väldigt nervös när programmet skulle sändas, för jag hade ju ingen aning om hur jag skulle framställas, men jag tycker att de lyckades bra, säger Magnus som under hela samtalet har ett stort leende på läpparna och ögon som glittrar.

– Det var fantastiskt roligt att vara med, men det var väldigt intensiva dagar, filmteamet hängde hos oss hela dagarna, men till slut glömde jag bort att de var där. Dessutom var det roligt att träffa okända människor och få laga mat åt dem.

För att laga mat är någonting som Magnus verkligen tycker om att göra. På helgerna myser han och frun omkring i den stora enplansvilla, samtidigt som de lagar sin mat tillsammans. Det är ett fint sätt att umgås och Magnus säger att han är allätare.

– Jag älskar soppor av alla de slag, de är skojiga att göra från grunden. I programmet bjöd jag på hummersoppa till förrätt, men den blev tyvärr för salt. Jag är också väldigt förtjust i kantarellsoppa.

Gillar kantareller

Bakom det blåa huset i Slätthult har makarna egen mark, där också de två hästarna vandrar omkring. Det är här inne i skogen som de lätt kan plocka hinkvis med kantareller.

– Visst blir man lycklig när man hittar dem?

Magnus och Marie har bott i det 180-kvadratmeter stora huset i flera år. Det var när Maries pappa blev änkling och ville bo mindre som de tog över huset. Här finns inte bara svampmarker utan även den stora beteshagen.

– Vi har två hästar. Ja, det är egentligen Marie som har dem, för jag rider inte. Jag kan släppa ut dem, även ta in dem och mocka, men inte rida.

– De är så jävla stora.

Fått musiknamn

På gården finns också två hundar och fyra katter, som alla har namn som har med musik att göra. Magnus berättar att han alltid tyckt om djur och säger att bor man på landet som de gör måste det finnas djur där.

Sin Marie träffade Magnus redan i lekskolan. I sjunde klass började de umgås och följdes sedan åt till gymnasiet. De hade blivit bästa vänner.

– Kärleken växte fram och vi har inget datum när vi verkligen blev tillsammans. Säkert var det Marie som tog första steget och det var också hon som friade till mig. Jag är inte så snabb när det gäller sådant.

– Vi hade varit förlovade i många år, men det hände ingenting, så hon tog helt enkelt tag i det. Nu har vi varit gifta i fem år.

Han minns dock att de började strula lite innan han åkte in i lumpen i Sollefteå. En plats han själv sökte till, vilket många tyckte var konstigt.

– För mig var det inte konstigt alls, eftersom pappas släkt bor där. Det var en bra tid.

Blev sambo

Det sägs ju att lumpen gör pojken till man så när tiden var över hade Magnus bestämt sig för att flytta hemifrån och ganska snart var han sambo med Marie. Under några år bodde de i en två-rummaren i Lerum innan de tog över Maries familjegård i Slätthult.

– Här trivs vi väldigt gott och det är så underbart tyst här. Det är lite stort för två personer, men vi har det så här luftigt eftersom vi slagit ut några väggar.

Även om inte växterna verkar trivas gör paret det. Med stolthet visar Magnus upp rummet med megatv:n och de två stora skinnfåtöljerna. Här har det tittats på mycket sport och konserter.

– Jag lovar att fåtöljerna är härliga och de är väldigt sköna att sova i.

Badar varje dag

Lika glad som han är i tv-rummet är han över badtunnan som stått på tomten i några år. Magnus och Marie hade varit hos en bekant och badat i deras tunna.

– Det var så jädra gott, så vi bestämde för att spara till en, men köpte en ganska omgående. Det gick inte att vänta.

– Det är den bästa grejen jag har och jag badar där varje dag. Där kan jag ligga i en halvtimme och låta bubblorna bubbla.

När Magnus gjort lumpen och flyttat ihop med Marie började han jobba på Elga tvätt i Hedefors, där även hans bror Jan jobbade. Efter några år började han dock arbeta hos pappa Bosse, som startat företaget Bocamo, och några år senare blev han försäljningschef på ett handelsföretag. För 13 år sedan förändrades dock makarnas liv, när de bestämde sig för att starta stålföretaget Logistikservice i Stenkullen.

– Vi slutade bägge våra jobb, hittade en lokal i Stenkullen och köpte en kapmaskin. Sedan började jag ringa runt till gamla kunder och så var vi igång. Jag har hand om försäljning, inköp och är materialexpert.

– Efter drygt ett år började min bror i företaget och även hans son. Idag är vi fem stycken som jobbar i Stenkullen.

Aktiv sportkille

När Magnus var yngre var han en väldigt aktiv sportkille. Han spelade innebandy i Lerum, fotboll i Stenkullen och hockey i LBK.

– Jag stod i mål och var faktiskt väldigt bra, men plötsligt tröttnade jag. Det var helt enkelt så att sporten krockade med musiken, som blivit allt viktigare.

Magnus började som tolvåring spela saxofon på kommunala musikskolan. Senare blev han en av medlemmarna i Blue Heaven Big Band, där även bror Jan ingår. I dag spelar han också i Goody Swingers, som framför storbands- låtar från 30 och 50-talet.

– Vi spelar gärna på äldreboenden och försöker göra det några gånger i månaden. Det är helt fantastiskt att få spela för de äldre.

– Vi tar inget betalt och jag kan ringa runt till de olika boendena för att vi så gärna vill spela för dem. Musiken är en glädje i sig, och genom en liten insats kan vi glädja andra människor. Vi har så skoj när vi spelar.

Gillar speedway

Det var inte bara som barn som Magnus varit intresserad av sport. Idag står fotbollen högt på listan, men speedway har också blivit ett stort intresse, som han fått från sin morfar.

– Jag visste inte vad det var när jag som barn kom i kontakt med den sporten. Nu tittar jag så mycket jag kan.

När Sverige spelar fotboll är det inget som får Magnus och vännerna att avstå att titta. Är de hemma hos Magnus lagar de den mat som är vanlig i motståndslandet och slår sig sedan ner vid megatv:n. Men de har också åkte för att se matcherna på bortaplan och varit i bland annat Österrike och Frankrike.

En resa att minnas

En resa Magnus minns som en fantastisk sådan var när han och Marie åkte till Las Vegas förra året. De hade inte haft någon direkt semester och fick se att Maries idol Barbra Streisand hade en konsert där.

– Det var en resa som man bara gör en gång och var en fantastisk upplevelse.

– Det var bara skrämmande att se hur människor spelade bort otroligt stora summor. Vi spelade på rouletten för en hundralapp och gick därifrån med sju hundra.

Magnus verkar vara en riktig livsnjutare och säger att det är han också.

– Jag anser att man har två val i livet. Antingen är man glad eller så är man det inte. Det gäller att ta vara på livet och leva så gott man kan, eftersom man inte vet vad som händer i morgon.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher