Foto: Carina Svensson
Julglädjer. Mikael Liljeroth samlar in julgåvor till behövande.
Foto: Carina Svensson
Julglädjer. Mikael Liljeroth samlar in julgåvor till behövande.

Samlar in julgåvor till behövande

Lerum

Det finns många personer som behöver hjälp inför jul.
Mikael Liljeroth startade Julgåvan i Lerum för att dem som behöver ett extra tillskott i mat- och presentkassan inför den stora högtiden.

Nu pågår julklappsinsamlingen till Julgåvan i Lerum för fullt. Den som vill skänka pengar, presentkort eller julklappar kan lämna dessa i Ica Kvantums förbutik. Alla kontanter omvandlas också till presentkort i livsmedelsbutiken, och den som vill köpa och skänka presentkort i butiken kan göra detta genom att scanna in en vald summa.

Invånare från hela kommunen som behöver hjälp med matpengar och julklappar kan höra av sig via julgavanilerum 2017 på Facebook eller genom kontaktinformationen på hemsidan gavansverige.se. Därefter träffar Mikael Liljeroth den hjälpsökande.

Vill träffa den sökande

– Jag vill ha ett möte med den som söker hjälp, dels för att se behovet och dels för att se om jag kan hjälpa till med något. Jag har erfarenheten från ekonomiska problem själv och kan relatera till dem som söker hjälp. Jag kan till exempel visa hur man ansöker om en skuldsanering och tipsa om kommunens budget- och skuldrådgivare.

Hittills har det kommit in sju anmälningar. Men han tror att det kommer att bli betydligt fler.

Vem är det som söker hjälp?

– Det är väldigt varierande, en del har psykiska problem, många har stora skulder och så är det en del riktiga tragedier där våld är inblandat, svarar Mikael Liljeroth.

33 hushåll fick hjälp

Förra året samlade julgåvan in en hel del julklappar och drygt 45 000 kronor, som omvandlades till presentkort i mataffär. Då var det 33 hushåll som fick hjälp, varav de flesta är barnfamiljer och en del ensamstående.

Mikael fick hjälp av en tidigare insamling i kommunen, Klapphjälpen i Lerum, och han får också hjälp av sin egen insamling.

– Jag är i samma situation som de andra vi hjälper. Jag har själv sjukdoms- och skuldproblematik och får hjälp, men jag får inte mer än någon annan. Jag får exakt lika mycket.

Han har utvecklat konceptet, som heter Gåvan Sverige. Nu finns julklappsinsamling i Alingsås också, och fler kommuner står på kö. Det är dessutom flera insamlingar på gång, bland annat till pensionärer. Det finns också planer på att hitta ett samarbete med tandläkare. Och nytt för i år är att det är fler som arbetar ideellt med insamlingen, organisationen har också en styrelse på sju personer.

– Det betyder att vi är fler som delar på arbetet, och det känns väldigt bra, säger Mikael Liljeroth.

Gåvorna delas ut 18 december i hyresgästföreningens lokal i Hulan, där det bjuds på alkoholfri glögg och macka.

– Och så får de sina gåvor. Det brukar bli väldigt trevligt.

– Den reaktion jag får av dem som får hjälp, den lever jag på i tio år. Det är så genuint och ärligt.

Har du fått någon återkoppling efter föregående års insamlingar?

– Ja, jag har haft kontakt med samtliga. Några har börjat ringa om årets insamling och någon enstaka har det gått väldigt bra för.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher