Sänkt straff för biljakt och vapenbrott

Sjövik

En 47-årig Sjöviksbo får sänkt straff, en högre domstolsinstans ändrar fängelsedomen till skyddstillsyn.
Mannen har bland annat haft på sig en skarpladdad pistol och kört rakt in i ett bostadsområde efter en polisjakt.

Alingsås tingsrätt hade satt påföljden till nio månaders fängelse. Domen överklagades och nu har hovrätten sänkt straffet till skyddstillsyn med 180 timmars samhällstjänst. 47-åringen ska även ta emot vård i öppenvården.

Den nyligen meddelade domen handlar bland annat om en händelse en söndagskväll 2014 när den nu 47-åriga mannen körde bil narkotikapåverkad. Han var på väg från Alingsås mot Gråbo i mycket hög hastighet när polisen fick syn på den farliga framfarten och följde efter honom. Poliserna gjorde flera försök att få Sjöviksbon att stanna, bland annat genom att preja honom och lägga ut spikmattor. Det senare skedde ungefär vid tankstationerna i Gråbo.

Fortsatte

Trots skador på bilen, som punktering på samtliga däck, stoppade inte färden på en gång. Biljakten tog inte slut förrän följet kom in i bostadsområdena Segerstadsvägen och Grönbacka i Gråbo. Där lämnade polisen sin bil och fortsatte efterföljandet till fots. Då körde Sjöviksbon mot en av de gående poliserna, som upplevde att bilen kom emot honom och avfyrade ett eller flera skott, varav ett träffade 47-åringen i foten.

Åtalet gällde även försök till dråp alternativt försök till grov misshandel för att åklagaren försökte få 47-åringen dömd för att med avsikt ha kört mot polisen. Enligt 47-åringen själv såg han dock inte polismannen förrän han hade passerat honom. Och det kan, enligt rätten, mycket väl vara så. Det ska inte finnas något i utredningen som tyder på att Sjöviksbon medvetet körde mot polismannen i avsikt att köra på honom. Han frias därför på denna åtalspunkt, i både tingsrätt och hovrätt.

47-åringen döms för olaga intrång, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, rattfylla, narkotikabrott, brott mot knivlagen och grovt vapenbrott.

Vapenbrottet gäller en händelse sommaren 2014 när Sjöviksbon greps med en skarpladdad pistol på sig. Pistolen hade ett fulladdat magasin och en patron i loppet.

 

Enligt hovrätten har den samlade brottsligheten det straffvärde som tingsrätten kom fram till, det vill säga motsvarande nio månaders fängelse. Rätten pekar dock på att det grova vapenbrottet inträffade före 1 september 2014, och att detta ska bedömas enligt vapenlagens lydelse då.

Enligt kriminalvårdens yttrande har 47-åringen haft ett omfattande missbruk de senaste åren, och den brottslighet som nu är aktuell är drogrelaterad. Han har dock den senaste tiden försökt bli av med missbruket, vilket bland annat visas genom att han på egen hand har kontaktat öppenvården och genomgått behandling.

Förändringen i vapenlagen och mannens pågående behandling tillsammans med att han nu har en bättre personlig situation talar, enligt hovrätten, för att nu välja påföljden skyddstillsyn istället för fängelse.

47-åringen förekommer under fem avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes senast 2004 till fängelse i åtta år för grovt rån och grovt vapenbrott.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher