Ska vi bara slänga ut 18-åringarna?

Debatt

Regeringen tänker ge alla Sveriges kommuner ett extra bidrag för att ensamkommande, som hinner fylla 18 år under den fleråriga asylprocessen, ska kunna bo kvar i sin kommun, fortsätta med skola, fritidsaktiviteter och ett socialt liv. Om det röstas igenom i riksdagen i slutet av november, kan Lerum få närmare tre miljoner kronor.

Idag skickas ungdomarna hals över huvud ut från sitt boende, samtidigt som de får reda på att de ska utvisas! – Ena dagen är man barn med rätt till stöd och omsorg – Andra dagen är man vuxen och….AJÖSS! Vi har bevittnad flera psykiska sammanbrott till följd av detta vansinne! Såhär skulle vi ju aldrig behandla svenska barn och ungdomar.

Vi är många frivilliga som öppnat våra hem för att ungdomarna ska kunna bo kvar i kommunen och leva ett rimligt bra liv under den fortsatta tuffa asylprocessen. Men behovet är större och många som nu ”står på tur” riskerar att skickas till något av Migrationsverkets avlägsna ”förvaringsboenden”.

Flera kommuner, bland annat Stockholm, har redan bestämt sig för att använda pengarna så att 18-åringarna kan bo kvar. Man löser det ihop med civilsamhället, det vill säga Stadsmissionen, kyrkorna och andra ideella föreningar.
Hur vill Lerums kommun använda pengarna? På vår direkta fråga svarar Dennis Jeryd svävande: – ”Det finns ännu inget beslut fattat i riksdagen om detta men vi bevakar frågan och kommer lyfta ärendet hos förvaltningen hur vi ska kunna hantera frågan.”

Bidraget (som med stor sannolikhet kommer att röstas igenom) kommer inte att vara öronmärkt, så vi känner en oro att pengarna bara försvinner i den gemensamma kommunala plånboken. Det får bara inte ske!
Vi förväntar oss att du Dennis och dina kollegor ser till att pengarna används till det de är avsedda för. Och ni måste ha konkreta lösningar klara innan pengarna kommer. Annars är det för sent.
Margaretha o Göran Berg

 • Göran Berg
11 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Så ni menar att bara för att svenska skattebetalare tvingats göra a misstaget att betala miljarder till arbetslösa, outbildade invandrare så bör vi nu tvingas betala ännu mer? Prognosen för möjliga kommande skatteintäkter från denna grupp är usel. Inte ens hälften har fått något arbete efter nio (9) år här och denna typ av invandring är för Sverige en ekonomisk superförlust. Och självklart är de ”lycksökare”. Drygt 30 miljoner människor stannar kvar i exempelvis Afghanistan men några få har hört talas om bidragen i avlägsna Sverige och har uppenbarligen resurser att ta sig ända hit och de kan med fog kallas ”lycksökare”. Många fattiga svenska ”lycksökare” tog sig till USA. Skillnaden är bara att de inte snyltade på skattebetalarna där.

  • Liten korrigering. Hälften är inte ens i den politiska ”fintiga” termen sysselsättningen efter 9 år. inte i arbete. I sysselsättning.

   Sysselsättning är tex hjälpa kusinen med att stapla varorna i hans butik, 1h vecka. många lärare kan anställas av detta… not. Det räcker inte ens till ett äpple för 5 elever i Sverige.

   Efter 15 år kan 35% försörja sig själva. Så av 2 miljoner nyanlända får vi svenskar betala1,3 milj under hela deras liv.

   Pensionsräddare? Så fruktansvärt tragisk Eftersom det är raka motsatsen.

 2. Hej Roland, Lerumsbo och Humla!
  Vår avsikt är inte att försvara hela invandringspolitiken. Vi konstaterar bara att nu finns dessa ungdomar här sedan två år, och nu finns en begränsad peng från staten att använda, så att de kan leva ett rimligt bra liv under den fortsatta asylprocessen. Det är hela poängen!
  Vi har mött dem och lärt känna många av dem. Vi har lärt oss mycket om deras bakgrund och om deras hemländer. Att kalla dem lycksökare är både okunnigt och respektlöst!

  Och ja, vi har lagt ner mycket pengar under denna tid! Därför vore det huvudlöst att inte låta dem gå kvar i skolan så länge deras asylprövning pågår!
  De som sedan får stanna, kan fortsätta sin utbildning, göra nytta o betala skatt. De som inte får stanna, har fått något vettigt med sig. De har lärt sig läsa och skriva, de har lärt sig engelska, matte, mm; kunskaper som de kan ha nytta av var de än hamnar.

  I ett avseende är den här gruppen ensamkommande barn och unga alldeles unik. De har integrerats i samhället på ett fantastiskt sätt. När vi lyssnar på lärarna i högstadiet och gymnasiet säger dom sig sällan eller aldrig ha mött så ambitiösa elever som dessa. Vi har goda skäl att tro att de inte kommer att ligga samhället till last, tvärtom! – Här finns många av de hantverkare, vårdpersonal och andra yrkeskategorier som vi behöver och faktiskt har svårt att rekrytera idag!

  Margaretha o Göran Berg

  • Hoppas ni har rätt, men jag tror inte så är fallet.
   Antalet ensamkommande / nyanlända ökar som ej får jobb & vi som jobbar får nu reda på att vi skall jobba än längre.
   Tror många med mig har tappat tålamodet med detta.
   Ser bara det driva omkring stora gäng överallt som verkar sysslolösa eller så är dem fullt sysselsatta med tex gå gratis på Liseberg eller ringdans runt unga kvinnor.
   Årskort har dem väl fått också , det ger jag inte ens till mina egna barn.
   NEJ TACK

  • Ni vill säkert väl. Men ni är så naiva.. Jag komet nu att skälla lite eftersom ni inte förstår vad ni gör.

   Tyvärr så måste jag göra er besvikna. Det är en lögn är dessa nyanlända är ambitiösa.
   9/10 är knapp på hälften av sina lektioner.
   Givetvis finns det undantag, men tyvärr går det nio undantag på varje ambitiös.
   Självklart har övervägande delen inte betyg i de flesta ämnen, men det är förståeligt, det skulle jag inte heller haft i valfritt främmande land.

   Nej vi behöver inte skomakare, skräddare etc.
   Även om 39 st är vårdpersonal, så för att kunna ta hand om sina egna skulle de behöva vara 567 st med det yrket. alltså får vi ta hand om den.
   De, är inte anstallningsbara inte tillräckligt stor grad helt enkelt. Språk, kunskap, kultur gör att de aldrig kommer att bidra totalt sätt. Aldrig.
   Vi får betala med vår egen välfärd, skära ner. Ta bort assistans för behövande.

   Nej, större delen 55% kanske, kommer aldrig att bidra med en skattekrona. Det kommer aldrig att få ett riktigt jobb. Det är bara att titta på statistik.

   35% kommer kunna försörja sig själv efter 15 år. Men inte ens de kommer att ha tjänat ihop till sin egen pension. Resten får vi ge bidrag , vård, omsorg. Vi tyar inte mer. Vi orkar inte jobba 50h per vecka för att försörja ek.mig.

   Det är en katastrof, ekonomiskt. ( vi behöver och nämna att icke europeiska invandrare ligger bakom 97% av grova våldtäkter enligt domar från ting/hovrätt)

   Ni är så fruktansvärt naiva om ni tror att de inte kommer ligga samhället till last. Pinsamt naiva faktiskt. Det finns inget som pekar i den riktningen. Inget.

   Det är en tragedi för Sverige och ni tror det ska bli bra. Att de ska rädda er pension?
   Vakna.
   Eller blunda. Det är ändå försent. Men fortsätt gärna betala deras uppehälle,

 3. För övrigt anser jag att alla dessa unga män inte skulle släppts in överhuvudtaget.
  Det är dubbelmoral att ge dem falskt hopp & defintivt omänskligt beteende att behandla dem på det viset.
  Men det känns väl bra för godhetsknarkarna att ljuga lite & döva samvetet.

 4. Jag jobbar & betalar skatt sedan en lång tid tillbaka.
  Det gör jag med glädje så länge dessa pengar går till kontraktet ( stat vs medborgare )
  Varför skall jag betala för att unga män ifrån Afghanistan etc vill ha ett bättre ekonomiskt liv i Sverige?
  OBS jag är ej emot bistånd på plats.
  Kan någon vänligen förklara detta tack!

 5. Varför använda totalt inadekvata uttryck som ”slänga ut” när personer på skattebetalarnas bekostnad bekvämt transporteras med buss, flyg etc.? Skattebetalarnas kostnader för personer (huvudsakligen män) som haft resurser att ta sig ända till Sverige för att bidragen här är mest generösa och skattebetalarna mest naiva måste snarast drastiskt begränsas. Dessutom måste det synnerligen könsdiskriminerande systemet att nästan enbart släppa in män förändras och konsekvenserna av den förändrade könsfördelningen i Sverige diskuteras.

 6. Ja.
  Vuxna män som söker ekonomiska lycka i annat land och saknar skyddsskäl ska och måste utvisas.
  Vi varken kan eller vill betala dessa män.
  Så enkelt är det.
  Du får gärna betala deras uppehälle och pensioner. Det blir cirka 25 kkr/ månad.
  Resten av deras liv.

  • Pengarna Lerum får är våra gemensamma skattepengar. De ska gå till Svenska medborgare, likväl som japanskan skattepengar ska gå till japanska medborgare.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher