• Foto: Daniel Elfvelin
  Lerum hade svårt att luckra upp Flodas försvar. Här utgör Patrik Koskenniemi, matchhjälten Viktor Bood, Mattias Ögren och Mattias Karlsson en mur i samband med ett frislag i ett av Lerums sista kvitteringsförsök.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  I den tredje perioden infann sig den heta derbystämningen på allvar med högre tempo, mer känslor och tuffare närkamper.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Emil Gustafsson spelade en huvudroll med ett må och en assist i slutskedet.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  FBC:s tränarduo Staffan Hjalmarsson och Mattias Flodén har sett sitt lag spela betydligt bättre matcher.

Starkt försvar bäddade för Flodas derbyseger

Innebandy

Det var länge sedan ett innebandyderby i kommunen vägde över så mycket åt ett håll på förhand. Men det var inte favoriten FBC Lerum som vann, utan Floda IBK som till sist gjorde ett avgörande mål i en svängig match.

Floda har rest sig efter första omgångens plattfall och kom till derbyt med två raka segrar i bagaget. Men trots gästernas formbesked var hemmalaget Lerum klar favorit. På pappret har styrkeförhållandena mellan lagen förändrats till Lerums favör sedan vårens kval, och i förra veckans genrep spände man musklerna genom att pulvrisera IBK Lidköping med 1–9 på bortaplan.

Men det stod snart klart att det skulle bli en jämn match i Rydsbergsgallen. Både Lerum och Floda började trevande, inget lag lyckades riktigt ta kommandot och de turades om att ha ledningen. Det skulle dröja till den tredje perioden innan den heta derbystämningen på allvar infann sig och då började även målen dugga tätt. Här en snabbresumé: Lerum tappade snabbt en 3–2-ledning till 3–4 men gick åter upp i ledningen med 5–4. Halvvägs in i perioden var det nog många som trodde att Floda skulle få svårt att orka resa sig igen, men Emil Gustafsson kvitterade och med drygt tre minuter kvar spelade han fram Viktor Bood som gjorde det avgörande målet, 5–6.

– Det är alltid gött att vinna och det är extra gött när det är ett derby, det är inget att snacka om, säger Emil Gustafsson.

Tänkte du att 5–6-målet kunde bli avgörande?

– Jag hoppades att vi skulle hålla undan, men just då var jag så inne i matchen och tänkte inte så mycket på det.

Emil Gustafsson lyfter fram lagets starka försvar och snabba kontringar som nycklarna till segern, och han instämmer i att hans Floda slår ur underläge.

– Jag tycker att Lerum är seriens bästa lag och bör vinna nästan varje match komfortabelt.

Men det är ju det där med nästan. Nästan innebär plumpar i protokollet då och då.

– Vi är i bra form, men vi har många nya spelare och i en ny grupp är det ganska signifikativt att det går upp och ner, förklarar Staffan Hjalmarsson, som numera är huvudtränare i FBC Lerum tillsammans med Mattias Flodén.

Han konstaterar att FBC den här gången blev slagna på fingrarna i sin egen paradgren – försvaret, och att Floda spelade med större hjärta.

– Idag presterar vi inte som vi borde prestera. I slutet på andra perioden kände vi att nu börjar vi trumma på, men sen sa det inte riktigt pang. Det är bara att gratulera Floda och det är inget snack om att de förtjänade segern.

I och med Flodas seger passerar man Lerum i tabellen. Efter fyra omgångar ligger Floda femma med nio poäng, medan Lerum ligger på sjunde plats med sju poäng.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher