• Foto: Lerums kommun
    Kanotpaddling i Säveån. En populär fritidssyssla.
  • Foto: Carina Svensson
    Välbesökt. Nääs slott är ett populärt besöksmål i Lerums kommun.

Storsatsning på besöksnäringen

Lerum

Genom ett samarbete med EU har kommunen sedan 2009 haft fokus på landsbygdens besöksnäring. Nu har ännu ett stort projekt blivit beviljat.
– Det finns ett stort värde i detta för alla inblandade, säger näringslivschef Åsa Qvist Ek.

Lerums kommun har tillsammans med ett flertal aktörer runt sjön Sävelången sökt pengar från EU-projektet ”Göteborgs insjörike” för att göra en satsning på besöksnäringen i området. Området rör sig ifrån Sävelångens södra till norra spets och involverar Floda, Tollered, Nääs, Norsesund och Öijared.

Många lyckade projekt

– Nääs slott är själva hjärtat i området gällande besöksnäringen, men vi vill öka samarbetet mellan alla de olika aktörerna i området, säger Åsa Qvist Ek.

Många föreningar och organisationer har tidigare beviljats pengar från EU-programmet med början redan år 2009. Det senaste projektperioden pågick mellan 2009 och 2014 och nu befinner man sig i den nya perioden som sträcker sig fram till 2020.

Det har blivit 16 projekt totalt till kommunen under åren och det senaste tillskottet på 1,6 miljoner är ett av de största. Tanken är att även knyta an till de projekt som redan avslutats, eller pågår, i området som exempelvis Floda-Nääs Sjöpromenad och Nääs för alla.

Det nya projektet handlar om att öka samverkan mellan aktörerna i området Sävelångsbygden som nu ska utvecklas till ett hållbart besöksmål enligt Åsa Qvist Ek.

Tipsar om varandra

– Vi behöver se över hur den turistiska infrastrukturen ser ut, det vill säga kommunikationer, parkeringar, skyltning, papperskorgar och inte minst marknadsföring av den gemensamma destinationen. Men även att man känner till varandras verksamheter och rekommenderar varandra till våra besökare. Sedan kommer vi ta fram nya gemensamma event och paket, berättar Åsa Qvist Ek.

Den 6 november är det planeringsmöte för projektet vilket dock inte kan starta förrän klartecken ges ifrån Jordbruksverket, som är kontrollinstans. Enligt Åsa Qvist Ek är 1,6 miljoner mycket pengar i sammanhanget och redan nu är det bestämt att man ska anställa en så kallad destinations­producent. Denne ska ta fram utökade möjligheter att binda ihop området och göra det mer attraktivt att besöka.

Vad innebär detta konkret?

– Det finns massor av idéer, vi har en grupp som jobbar med att lyfta fram området som vi kallar för Nääs & Co. Vi har anordnat rundturer i området och gjort en tidning. Men nu kan vi alltså utveckla detta arbete och vi har pratat om ett veteranbilsrally, fortsatt engagemang i Barnfestival, fler och utökade båtturer på Sävelången och så vidare.

  • Aron Mikael Sik
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det