Veterinär Gustaf Elsing har behandlat en hund med leptospiros, en sjukdom som smittar mellan hund och människa. Foto: Carina Svensson

Svår hundsjukdom kan smitta människor

LERUMS KOMMUN

En Lerums­veterinär har diagnosticerat ett fall av ­leptospiros hos hund.
Sjukdomen, som är allvarlig och ovanlig, kan smitta mellan hund och människa.

Det var veterinären Gustaf Elsing som för två veckor sedan fick in den smittade hunden, som kommer från Mölnlycke, till sin klinik i Lerum.
– Det har varit totalt sex konstaterade fall leptospiros i Västra Götaland den senaste tiden, och det är ovanligt många. Eftersom hundägare inte bara håller sig till en kommun finns det risk för smitta även i Lerum, säger han och fortsätter:

– Leptospiros är en bakteriesjukdom som sprids i bland annat vattenpölar, djur kissar ut bakterien och sedan kommer andra djur och dricker ur pölen.

Gustaf Elsing trycker på att det är en mycket allvarlig sjukdom, som kan leda till att hundar avlider.
– Bakterien kan slå ut lever och njurar.
Sjukdomen kan spridas mellan gnagare, hundar och människor.
Är den lika farlig för människor?
– Jag vet faktiskt inte, svarar Gustaf Elsing.

Folkhälsomyndigheten skriver: Sjukdomen går hos människa under flera olika namn, bland annat Weils sjukdom och fältfeber. Sjukdomsbilden kan variera från symtomlöshet till livshotande tillstånd. Och på Statens veterinärmedicinska anstalts hemsida står det: Leptospiros hos människor uppträder ofta med lindriga, influensaliknande symtom men också som en allvarlig, livshotande sjukdom med blödningar och skador på lever och njurar.

Måste anmäla
Eftersom det är en så ovanlig sjukdom i Sverige är den anmälningspliktig. Och Gustaf Elsing gjorde en anmälan till länsstyrelsen.
Sjukdomen förekommer i princip i hela världen, även hos hundar i Sverige, men är ett betydligt större problem i länder med varmare klimat. Gnagare som råttor är viktiga smittspridare.

– Jag har en teori, som jag dock inte har fått bekräftad, och det är att alla grävarbeten som innebär att råttor flyttar på sig har gjort att fler hundar också drabbas. Jag kan inte se någon annan orsak, vi har alltid haft hundar som har flyttat mellan länder och min känsla är att det borde vara något som är nytt och då känns det rimligt att grävarbetena, som till exempel arbetet med Västlänken, påverkar.

Enligt Gustaf Elsing är det få som vaccinerar sina hundar mot leptospiros eftersom det är en så ovanlig sjukdom i Sverige.
Vad kan hundägare göra?
– Vara uppmärksamma på hundens allmäntillstånd, ökad eller minskad törst och feber. Man kan också försöka undvika att hunden dricker ur vattenpölar.
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det