• Foto: Daniel Elfvelin
    För tio år sedan började Jenny Törngren att spela beachvolleyboll efter att tidigare ha varit friidrottare.

Teknisk och taktisk tankesport

Beachvolleyboll

Fonden som hon målar upp är ett stort blott hav, strålande solsken på en molnfri himmel, och på stranden är hon mitt uppe i en beachvolleybollmatch. Det är så livet ser ut när det visar sin godaste sida, om du frågar Jenny Törngren.

Nätet har visserligen sett sina bästa dagar och saltstänket från havet saknas. Men dagen vi träffas i Nyebroparken uppfyller faktiskt en ganska stor del av Jennys kravlista för den perfekta tillvaron. Sommaren har ännu inte gått över i höst, himlen har inte varit blåare på flera veckor och förmiddagssolen gassar när hon sätter fötterna i beachvolleybollplanens varma sand.

Sedan bygget av världens största inomhusanläggning för beachvolley på Kviberg för några år sedan har intresset för sporten ökat i regionen, men Jenny fastnade långt innan dess när spelarna höll till i Högsbo.

– Jag började spela för skojs skull för tio år sedan och tyckte att det kändes som en så lätt och skön träning och det var så bra stämning.

Ett par år senare gick hon med i Göteborg Beachvolley Club. Snart hittade hon sin partner Malin Verga och tillsammans har de spelat seriespel och turneringar i hela Sverige. På grund av det svenska klimatet sker det mesta spelet inomhus. Kvibergs anläggning med all sand och väggarnas jättelika skynken med idylliska strandmotiv piggar upp som en injektion av D-vitamin.

Annan dimension

Men helst spelar Jenny utomhus. Dels för att hon är en soldyrkande strandälskare, dels för att spelet utomhus har ytterligare en dimension.

– Du måste lära dig hur du ska slå bollen i vinden. Du måste slå olika beroende på om det är motvind eller medvind. Du kan dra fördel av vinden, men det kan också vara svårare.

Analys och finlir, alltså. Någonstans här börjar min vrångbild av beachvolley att lösas upp. Uppfattningen att vinnarna alltid är de längsta, mest atletiska, spänstiga och hårdsmashande seplarna stämmer inte.

– Allt sitter i huvudet, det är en tankesport. Mycket handlar om samspel, att se hur spelarna på andra sidan nätet rör sig och att aldrig tappa fokus. Sen är det en väldigt teknisk sport där man gör goa placeringar.

Däremot behöver du inte vara begåvad med en stor bolltalang, enligt Jenny. Själv spelade hon visserligen handboll under en kort period i tonåren, men den idrottsliga bakgrunden finns framför allt i friidrott och hon drar nytta av mångårig träning i hopp-och sprintgrenar.

– Jag hoppar ju ganska högt så jag spelar mycket som blockare medan min partner står bakom och är beredd på att ta emot.

Just nu bor partnern Malin dock i San Fransisco, men Jenny bedriver en övertalningskampanj för att få henne att flytta tillbaka till Sverige. Det vore ett bra tillfälle för det nu när Jenny precis är tillbaka i spel efter en svår axelskada.

Sagolik smash

Det var i februari förra året som hon drog axeln ur led. Hon hade varit med om det flera gånger tidigare, men den här gången var det betydligt värre med operationsbordet som enda alternativ.

– Men vilken spike (smash) jag fick till, en jädra bra träff, en riktigt bra boll, säger hon med ett leende.

I höst har även nioåriga dottern Lily börjat spela och i maj 2018 ska de åka på ett internationellt läger i Spanien.

– Det är träningar två gånger om dagen plus turneringar. Beachvolley från att solen går upp tills den går ner.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher