KÄR ÄGODEL. Många gitarrer har han, Thorsten Jakobsson, men den här köpte han till sig själv i födelsedagspresent förra året.

Thorstens dröm har blivit sann

Reportage

Floda: Som ung tävlade han i långdistanslöpning och var klubbkamrat med Patrik Sjöberg. Lumpen gjorde han tillsammans med Frank Andersson. Idag är det gitarren som gäller för Thorsten Jakobsson, som gärna åker till Nashville för att spela country på de kända scenerna. På fredag är han aktuell med en spelning på Kulturnatta.

– Det ska bli roligt att spela på hemmaplan och det blir väl en halvtimme, skulle jag tro.
– Jag försöker spela så mycket jag kan och det brukar bli för publik någon gång varje vecka.
Som ung la Thorsten Jakobsson ner väldigt mycket tid på långdistansträning och i början på 80-talet var han med i juniorlandslaget och var klubbkamrat med Patrik Sjöberg. Han fortsatte att frottera sig med kända namn då han gjorde lumpen på idrottsplutonen tillsammans med Frank Andersson.

– Det var när vi fick vårt första barn som jag kände att tiden inte fanns för all träning och funderade på vad jag kunde göra istället. Något som jag kunde ägna mig åt på hemmaplan.
– Det var då jag köpte min första gitarr och började spela.
Thorsten är 56 år gammal och uppvuxen i Borås. Efter gymnasietiden bestämde han sig för att vara utbytesstudent ett år i USA och valet föll på Kalifornien.
– Det var ett fantastiskt år och det var då jag först fastnade för gitarrspelet. Jag gillar helt enkelt ljudet.
Väl tillbaka i Sverige började Thorsten på Chalmers och utbildade sig till civilingenjör. Sedan dess har han jobbat på två olika företag i Göteborg som programmerare. Vid sidan om fortsatte han att träna löpning ihärdigt och det var också på klubbens kansli som han träffade sin blivande fru, Kajsa. Två år senare föddes parets första dotter och den lilla familjen flyttade till Hulan.

– Det var då jag la sporten på hyllan, jag hade börjat tycka det var tråkigt, och letade efter en ny hobby.
När den första gitarren var inhandlad började Thorsten ta en del lektioner och lärde sig mer och mer. När det två år senare var dags för tvillingflickorna att komma till världen köpte familjen huset i Floda, där de bor kvar än i dag.

– Jag hade börjat hålla på mycket med musik och ville börja spela in mina låtar. Det var viktigt för mig att flytta till ett fristående hus, så jag inte skulle störa någon.
I början av sin musikaliska bana spelade Thorsten mycket bluegrass och tillsammans med dottern startades Freja Bluegrass band. Efter några år kände han att det var dags att stå på egna ben.
– Att spela i ett band gör att man helt enkelt är en del av något, så den första tiden som soloartist tyckte jag det var svårt att stå ensam på scenen.

Den första tiden spelade Thorsten covers, men säger att det egentligen inte var hans grej, utan började skriva egen musik.
– När jag till exempel spelade Clapton kändes det som publiken applåderade honom.
– Jag tycker det har gått bra att skriva egen musik och jag har spelat in två album och jobbar på det tredje. Nu spelar jag främst country.

Thorsten skriver allt sitt material på engelska och förklarar det med att han åker över till USA minst en gång om året. Genom sitt countryintresse är det främst Nashville han åker till och han har varit där sex år i rad.
– Jag visste tidigare att Nashville var countryns huvudstad, men inte att det också var låtskrivarnas huvudstad.

– Det fina med country tycker jag är att låtarna är en berättelse och det känns meningsfullt att lyssna på, men också att skriva.
Varje gång som Thorsten är i Nashville besöker han Commodore på West End Avenue, där de bästa låtskrivarna spelar varje kväll inför fyllda lokaler.
– Det är en fantastisk upplevelse att vara där och jag flänger runt på en mängd olika konserter. Det har under åren blivit mycket lyssnade, men förra året blev jag själv inbjuden att spela en round på den världsberömda scenen.

Det är låtskrivaren Debi Champion som är värd för evenemanget och sitter där varje kväll och sköter ljud och bokar in låtskrivare. Det var till en så kallad Writers round, då fyra musiker sitter på rad på scenen och avlöser varandra, som Thorsten hade blivit inbjuden till.
– Jag har tidigare suttit på scenen under programmet Open mic, som avslutar varje kväll, men det här var något helt annat. Det var fantastiskt roligt att få inbjudan och det blev en minnesfylld spelning.

Spelningen i Nashville var i september, men månaden innan hade Thorsten och Kajsa varit i Dublin. Där hittade de en trevlig liten pub och Thorsten frågade helt enkelt om han fick spela några låtar. Det fick han.
– Det är alltid roligt att spela, men att göra det på en pub är lite speciellt. Gästerna är där för att äta och inte lyssna på mig.
– Det viktigaste för mig är ändå att få spela. Det har blivit som en drog.
Just nu jobbar Thorsten Jakobsson på sitt tredje album, som produceras i hemmastudion och på fredag spelar han live under Kulturnatta.

  • Ann-Charlotte Edgar
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det