Trygghetslöfte för Lerums kommun

Debatt

Lerums kommun är i det stora hela en trygg kommun. Men Lerums kommun saknar varken problem eller utmaningar ur ett trygghetsperspektiv.

Skadegörelse och bus runt om i kommunen påverkar den allmänna miljön och bilden av Lerums kommun negativt. Platser runt om i kommunen som det nya parkeringshuset, kommunens tåg- och busstationer, gator och torg upplevs som otrygga av väldigt många kommunmedborgare.

När höst- och vintermörkret kommer allt närmare kan vi konstatera att antalet inbrott och stöldligor av olika slag ökar. Inbrott är inte bara en kränkning av äganderätten, det är en direkt kränkning mot den enskilda individens integritet. En kränkning vårt samhälle aldrig kan acceptera.

Moderaterna i Lerums kommun tar oron på allvar. Vi menar att politiken pratar för lite om trygghetsfrågorna i vår kommun, trots att vi ser en utveckling på trygghetsområdet där allt fler upplever otrygghet och rädsla för brott.
Vi moderater lovar att ta tryggheten på allvar. Hela Lerums kommun skall vara tryggt på dygnets alla timmar. Därför har vi beslutat oss för att lämna ett trygghetslöfte till alla oss som bor i Lerums kommun som kommer bli verklighet om vi får väljarnas förtroende efter valet 2018.

Vårt trygghetslöfte handlar bland annat om att;
• Arbeta för fler närvarande och patrullerande poliser.
• Införa kommunala ordningsvakter som också kan fungera som en trygghetsskapande kontakt för den som har utsatts för brott – om polisen skulle dröja.
• Stödja grannsamverkan i syfte att fler ska delta för ökad trygghet.
• Förstärka samarbetet mellan kommun, polis och grannsamverkan för att motverka inbrott.
• Öka den trygghetsskapande belysningen på mörka platser.
• Införa kameraövervakning på utsatta platser.
• Förtäta våra centrum med ny bebyggelse för att skapa mer puls och rörelse.
• Öka trafiksäkerheten kring våra skolor.
• Utbilda skolpersonalen för att hantera våld och hot i skolan.
• Öppna en ny fritidsgård för motorintresserade ungdomar.

Moderaterna är ditt trygga alternativ i Lerums kommun. Vi söker ditt stöd för ett moderat styre efter valet 2018.

Alexander Abenius (M)
Kommunalråd för Moderaterna
Moderaternas föreningsstyrelse
Moderaternas trygghetspolitiska arbetsgrupp

37 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Det är nog hög tid att försäka få ordning på tryggheten i Lerum kommun ja.
  Läser i LT om ungdomar som blir rånade i både Lerum & Gråbo.
  Lär inte vara sista gången vi läser om detta tyvärr.

 2. Alexander: Känner du/ni att ni är delaktiga till att ha skapat den otrygghetskänsla som breder ut sig i Lerum genom er politik? I så fall så vore det intressant att veta varför jag fortfarande skall rösta på er om ett år? Tror att många med mig är väldigt nyfikna på ert svar!

  • Hej!

   Jag tror att man alltid skall vara ödmjuk inför att man alltid hade kunnat göra mer för att öka tryggheten i vår kommun – men på frågan om vi är delaktiga till att ha skapat en otrygghetskänsla är mitt svar: Nej.

   Det jag tror väljarna tycker är mest intressant är vad vi vill göra för att möta dagens och morgondagens utmaningar. Då är vårt svar Trygghetslöftet för Lerums Kommun.

   • Vad ni vill göra skriver du. Förstår du att vi misstänker att det bara är ord. Att moderaterna vänder under bilan.

    Det finns liksom ingen trovärdighet kvar. Jag förstår att det känns hårt, men hörnet ni målat in er i, är er eget förskyllan.
    Vi hör ingen ursäkter för flyktingpolitiken, ingen avståndstagande från DÖ, bara idéer som om.SD hade sagt detsamma för 2år sedan hade ni skrikit rasist.. Min fråga är, förstår moderaterna vilket svek ni gjorde?
    Förstår ni hur hårt det känns att man måste rösta pa ett mittparti, lätt socialistisk part (SD) eftersom det finns inget annat med trovärdighet? Förstår ni moderater inte det?

    • Hej Humla,

     Läsarna förtjänar att debatten kring denna insändare handlar om trygghet i Lerums Kommun som det var avsett. För trygghetsfrågan är en viktig fråga.

     Men för att bemöta det du skriver så finner jag felaktigheter i ditt inlägg. Bland annat om att vi inte skulle ha tagit avstånd från DÖ. Det gjorde Ulf i sitt första framträdande som partiledare och vi som parti har flertalet gånger i riksdagen påvisat att DÖ är död för oss moderater. Moderaternas migrationspolitik är också omlagd där vi tydliggjort att moderaterna står för en annan migrationspolitik idag. I detta har man tydligt tagit avstånd från den migrationsuppgörelse som gjordes med Miljöpartiet.

     Det måste alltid vara okej att ompröva sin politik.

     Med det sagt hoppas jag att debatten kan återgå till att handla om Trygghet i Lerums Kommun och vårt Tryggetslöfte.

     För är det något jag är säker på så är det att den politiska sakdebatten om alla möjliga ämnen aldrig kan tjäna på att de alltid mynnar ut i diskussioner om migrationspolitiken. Migrationspolitiken förtjänar också den sina egna debatter och diskussioner.

     • Alla politiska frågor handlar om invandring, men det vet vi.

      Alla dina åtgärder behövs dick och kanske vi ser en ”bra” affärsidé i gated communities snarare än du tror.

      Vi ligger obehagligt nära No go zones och antalet poliser kommer inte bli fler i tal och det kommer minska i poliser per capita. Jag tror du vet detta.

      Lösningen är som du skriver kommunala vakter, men vem ska betala dom? Högre skatt? Varför ska vi betala det? Ni lovade ju att det var pensionsräddare som kom. Det gäller alltså inte längre. Vi betalar ju redan till detta, men ni beslutade att pengarna skulle gå till ekonomiska migranter istället.
      Men visst höj ni skatten, det är ju bra vänsterpolitik.

      Bygg fritidsgårdar, det är ju bra vänsterpolitik. Varför ska folk ta ansvar?

      Utbilda skolpersonal till.att hantera våld? Ha jösses. Ni hittar i alla fall lösningar på de problem ni skapat.
      Men det kostar. Mer vänsterpolitik.

      Finns det någon högerpolitik kvar.

      Mer bidrag. Högre skatt att vad moderaterna står för tydligen.

      För inte blir dina förslag gratis. Ja moderaterna det kostar att vara naiv och skrika rasist till vettiga människor.

      Hur du än vrider och vänder på det, så kokas allt ner till moderaterna beslut med fri invandring och åtkomst av välfärden. Allt.

     • Det innebär bland annat att området är påverkat av kriminella nätverk och att boende känner sig hotade och inte vill ställa upp som vittnen.
      Blåljus personal blir utsatt för våld av de boende. M.m

     • Fast polisen kallar det väl inte för no go zoner. Det gör väl bara dom som vill få det att låta som att hela Sverige är på väg att gå åt helvete. Och den gruppen tillhör väl du?? Särskilt utsatta områden tror jag det kallas och det är lättare för att förhålla sig till. Och då tycker jag inte att man förminskar dom problemen som finns, man förstorar dom inte heller. Problem finns, men det är inte Mad Max som du vill få det att låta som.

     • LL skrwv:
      ”Särskilt utsatta områden tror jag det kallas och det är lättare för att förhålla sig”

      ”Särskilt utsatta områden ” Det kallar väl bara dom som vill få det att låta som att allt är bra, har finns inga stora problem . Och den gruppen tillhör väl du??

      Ok, jag kallar en cykel för en cykel du kallar det för velociped, men det är sak samma.

      Ett område som göder utanförskapet och kriminalitet som växer och som.beror på för stor invandring.

      Så när vi nu att överens om problemen vad ska vi göra åt dem? Egna lerumsvakter föreslår Moderaterna. Ja, det är väl den sorgliga vägen vi måste gå.
      Andra förslag.
      Gatet Communities. Ja, antagligen.
      Höjda skatter? Ja.
      Sänkta pensioner? Ja
      Sämre vård? Ja

      Det går bra nu?
      Blunda gärna eller skyll allt pa den vita mannen.

 3. Jag förstår Lerumsbosb frustration.
  Det låter väl vettigt, men det är lite som att låta de som orsakat katastrofen , vi var många skrek att det kommer gå illa och de svarar lugnade
  Inte alls. Du är dum i huvudet och en hemsk vidrig person .
  Nu när det visar sig att vi hade rätt, så kommer de som orsakat katastrofen och lämnar förslag på lösning till de problem de själva skapat i ren dumhet.

  Det är som att låta den sin misshandlar någon bli offrets terapeut.

  Varför skulle vi vilja rösta på de som orsakat katastrofen? Er förra idé var ju naiv och en av de mest korkade ett svensk parti lagt fram.(2011) Allt åt de som aldrig kommer att bidra som grupp.
  Nu måste ni sätta in egen ”polis” m.m för att hindra att samhället faller ihop på grund av det problemet ni själva orsakat, vilket ocksa det kostar enorma pengar, förutom de biljarder som ni redan ”satsat” på att vara goda.

  Tyvärr moderater, ni är och förblir det svenska folkets värsta fiender.

  DÖ. Vi glömmer heller aldrig DÖ.
  Tänk att DÖ fortfarande lever.

  Ledsen Alexander, det är inte ditt fel, men ditt partis. Du har valt att stå bakom detta parti och dess politik och vi förlåter er aldrig.

  Jag lämnade er 2011. Ni svek mig. Ni svek era väljare. Ni svek de som byggde Sverige. Ni ångrar inget. Vi litar inte på er.

  • Tillägg.
   Vi är många som misstänker att ni kommer göra om samma sak om ni kommer till makten på riksnivå.
   Allt åt alla. Öppna gränsen. Den som säger volym får sparken.
   Har julgranen brunnit?

   Det sista sa ju din fd partiledare. Hur ställer du dig till hans briljanta analys?

   Har julgranen brunnit?
   Nej men grannens bil.

  • Humla, varför engagerar du dig inte i politiken? Du verkar ju som klippt och skuren för SD eller kanske NMR. Då kan du ju ta öppna diskussioner istället.

   • Av den enkla anledningen att det finns folk som du, som argumenterar enbart med hjälp av känslor, ingen analys, ingen fakta.

    NMR?

    Ja jösses. Du tror alltså på fullt allvar att jag hyser socialistiska sympatier.
    Din kunskap ochm om saker och ting är låg, likaså din debattteknik.

    • OK, då återstår SD för dig. Men det kanske är trist att göra en riktig insats, bättre att skriva främlingsfientliga ikommentater på Lerums Tidnings debattsida!

     • Låg bildning ”Johan”?
      SD är även det ett mittparti, med starka socialistiska drag.

      Är din kunskap låg även inom andra områden förutom, statistik, politik, ekonomi och debattteknik.

   • Hej Johan
    Du tycker tydligen att SD & NMR är samma typ av parti.
    Då menar du att ca 15% av svenska väljarna är Nazister?
    Mestadels av SD´s väljare är socialdemokrater & svikna Moderater.
    En hyggligt stor skillnad tycker jag.

    • Sverigedemokraterna bildades 1988 av personer som tidigare varit aktiva inom det extremt främlingsfientliga Bevara Sverige Svenskt (BSS) och sverigepartiet.
     Förste partiledaren hette Anders Klarström, tidigare aktiv nazist, dömd för flera brott. Han hade en bakgrund i rasistiska nordiska rikspartiet. I styrelsen under 90-talet satt även grundaren för nazistiska skivbolaget Last Resort Records.
     Kopplingarna till nazistiska och antisemitiska grupper, till exempel nationalsocialistisk front och VAM (Vitt ariskt motstånd), är många från starten fram till slutet av 90-talet.
     Mellan 1990-1994 arrangerade sd en rad aktiviteter i Sverige, bland annat Engelbrektsmarscherna och Karl XII-manifestationerna 30 november. Många av aktivisterna var då skinnskallar som också var aktiva i nazistiska organisationer, som VAM, och då gärna klädde sig med hakkorssymboler.
     Vid sd:s årsmöte 1995 överfölls en filmelev, på plats för att dokumentera mötet, av partiorganisatören Lars Emanuelsson, som försökte ta ifrån honom kameran. Han dömdes senare för händelsen.
     Partiet präglas av många interna strider. 1995 tar Mikael Jansson över som partiledare och börjar det digra jobbet att städa bort alla yttre symboler som förknippar partiet med nazismen. Men partisymbolen var fram till 2006 flaggan som en brinnande facka, lånad av engelska nazigruppen national front.

     Så ja, det finns både historik och nutida händelser som visar på tydliga kopplingar till nationalsocialistiska rörelser. Men för den skull är all inte nazister inom SD.

 4. Hallå ”Lerumsbo” läser du inte eller vill du bara vara negativ mot Alexander han säger ju att:
  Lerums kommun saknar varken problem eller utmaningar ur ett trygghetsperspektiv.
  Skadegörelse och bus runt om i kommunen påverkar den allmänna miljön och bilden av Lerums kommun negativt.

 5. Självklart har jag läst hela din debattartikel och lika självklart delar jag inte ditt inledande påstående att ”Lerums kommun är i det stora hela en trygg kommun”. Den mycket höga och ökande inbrottsfrekvensen medför tveklöst en utbredd otrygghet.

  • Det finns olika typer av människor.
   1) De som tycker att allt var bättre förr (lite oklart när)
   2) De som tycker att allt är dåligt nu
   3) De som tycker att allt var bättre förr och dåligt nu
   4) De som tycker att allt var bättre förr och att det är dåligt nu samt att framtiden ser ännu värre ut. Dessutom finns det inte någonting som kan ändra på det!

   Sen finns det de som analyser omvärlden och korrigerar sin kurs.

     • Och där stod Johan med byxorna nere och visade liter okunskap igen.

      Det finns 10 olika personer. De som förstår och de som inte förstår.

      Det kräver lite och du har Inte förstått.

      Tyvärr tror jag det gäller även på annan matte än binära talsystemet , som du uppenbarligen inte behärskar. Hade du kunnat matte hade du förstått vad invandringen kostar in pengar och klyvning av landet.

      Men nu ville Moderaterna debattera våldet i Lerum. Vad tycker du om hans förslag?
      Kommunal väktare?

 6. ”Lerums kommun är i det stora hela en trygg kommun” anser Alexander Abenius. Under bara aug./sept. i år begicks femton (15) polisanmälda inbrott i kommunen. Har vi verkligen i det stora hela en trygg kommun?

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det